Кери: Нови односи са Кубом од интереса за САД

Северна Америка има "огроман интерес" да изгради дипломатске односае са Кубом, изјавио је амерички државни секретар Џон Кери током састанка са својим колегама из Канаде и Мексика.

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је на конференцији за новинаре у Бостону да је напор који се чини прилика за кубански народ да побољша свој живот, преноси Танјуг

"Ово је напор за који верујемо да нуди најбољу прилику за народ Кубе да побољша свој живот и узме учешће у одлукама које се тичу његовог живота", истакао је Кери.

Висока америчка делегација имала је дводневне разговоре са кубанским званичницима прошле седмице у Хавани, прве у неколико деценија.

У децембру, амерички председник Барак Обама најавио је планове за обнову дипломатских односа са овом карибском државом после више од 50 година.

"Време је да покушамо нешто ново", рекао је Кери поводом пет деценија економског ембарга Куби, пренео је АП.

Кери је додао да ће Обамина администрација наставити да инсистира код кубанских лидера на демократији, заштити људских права и питањима грађанског друштва.

Министар спољних послова Канаде Џон Берд и мексички секретар за спољне послове Хосе Антонио Меаде придружили су се Керију у Бостону како би разговарали о питањима која се тичу Северне Америке, између осталих о климатским променама, трговини и елиминисању екстремизма у свету.

Берд је похвалио спремност америчке администрације да покрене дијалог са Кубом, оценивши да је било не само време, већ прави тренутак за ову важну промену у политици.

Обамина администрација је поручила да је њен циљ подржан уклањањем баријера за путовање у САД, слање новца и извоз у Кубу.

Куба је саопштила да поздравља те мере, али да не намерава да измени свој систем, навела је америчка агенција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару