Џихадисти убили и другог Јапанца?

На интернету се појавио видео-снимак медијског крила Исламске државе Ел Фуркан на коме је приказано како припадници Исламске државе одрубљују главу Кенџију Готоу, другом заробљеном Јапанцу. Премијер Јапана Шинзо Абе поручује да Јапан неће попустити пред тероризмом.

На видео-снимку, чију аутентичност јапанска влада још увек проверава, види се како један џихадиста Исламске државе држи нож на грлу Кенџија Готоа, другог од двојице Јапанаца које су екстремисти заробили. У следећем кадру се види одрубљена глава на телу страдалог Јапанца, јавља Ројтерс.

Обраћајући се јапанском премијеру Шинзо Абеу, милитант у видеу каже да због Абеове одлуке да уђе у рат са екстремистима, "овај нож неће убити само Кенџија већ ће изазвати покољ свуда где његови људи буду крочили".

"Нека ноћна мора за Јапан почне", поручује екстремиста, који, према оцени Америчког сајта специјализованог за исламистичке сајтове (СИТЕ), има исти британски нагласак као човек у претходним порукама Исламске државе.

Јапански премијер Шинзо Абе је после ове поруке поручио да Јапан неће попустити у борби против тероризма, јавља Ројтерс.

Абе најављује да ће Јапан радити са међународном заједницом како би се одговорни за убиства привели правди.

Портпарол јапанске владе Јошихиде Суга каже да је ово нехуман и ужасан терористички акт.

Јапанска влада и даље проверава да ли је снимак лажан или прави, jaвља јапанска телевизија НХК.

Taкође, и Бела кућа ради на потврђивању аутентичности видео-снимка и најоштрије осуђује акције Исламске државе и поручују им да моментално ослободе све заробљене, јавља Ројтерс.

Портпаролка Беле куће Бернадет Михан поручује да је Вашингтон уз Токијо.

Eкстремисти су заробили и једног јорданског пилота и послали ултиматум, који је Гото раније прочитао у видео-поруци, да ће га убити ако из затвора у Јордану не буде ослобођена ирачка затвореница Саџида ел Ришави.

Међутим, у данашњем снимку се не спомиње јордански пилот Маз ел Кашасбех, чији је авион оборен на североистоку Сирије у децембру током бомбардовања позиција Исламске државе.

Новинар Кенџи Гото (47) и оснивач приватне безбедносне агенције Харуна Јукава (42), били су таоци џихадиста Исламске државе, након чека су екстремисти тражили 200 милиона долара за њихов откуп.

После истека предвиђеног рока, на интернету појавила се порука да је Харун Јукава убијен, а да се за Готоа тражи замена.

Влада Јапана је покушала да преговара са џихадистима, али су ти преговори били на "мртвој тачки".

Верује се да је Гото отет у октобру, а Јукава у августу прошле године.

Гото је отишао да га тражи и онда је и сам био отет крајем октобра или почетком новембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару