Стразбур, жути картон за Русију

Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) одлучила да продужи санкције руској делегацији и лиши је права гласа до априла и учешћа у руководећим органима Скупштине. Шеф руске делегације најавио да ће Москва суспендовати своје учешће у тој организацији.

Одговарајући амандман усвојен је уз резолуцију о мандату делегације Русије на основу извештаја Аустријанца Штефана Шенаха, са 148 гласова "за" и 64 "против", јавља агенција Тас, преноси Танјуг.

"Скупштина одлучује да одузме право руској делегацији да гласа и буде представљена у Бироу, Председничком и Сталном комитету Скупштине", наводи се у амандману уз резолуцију.

"Поред санкција, набројаних у претходним тачкама, Скупштина треба да размотри могућност одузимања права гласа руској делегацији и права да буде представљена у Бироу ПССЕ на отварању дела заседања у априлу 2015. уколико Русија не постигне видљив напредак у испуњавању раније указаних тачака у тексту и не буде у пуној мери сарађивала са радном групом из тачке 17 ове резолуције", пренеле су РИА Новости.

Та агенција наводи да је у тачки 17 резолуције Скупштина предложила комисији за мониторинг да размотри уз сагласност заинтересованих парламената питање формирања специјалне радне групе уз учешће председника руске и украјинске скупштине или њихових представника, ради израде могућих мера ПССЕ за подршку испуњавања протокола из Минска.

Скупштина тражи од Москве да укине "нелегалну анексију" Крима, спроведе транспарентну истрагу случајева смрти и нестанака, кршења људских права "од стране полиције и оружаних (милитаризованих) снага" у том региону.

ПССЕ је позвала власти Русије да распусте "све милитаризоване снаге у региону" и залаже се за заштиту права кримских Татара.

Односи Русије и ПССЕ захладнели су априла 2014. када је Скупштина одлучила да лиши руску делегацију права гласа, учешћа у заседањима тела и посматрачким активностима, због присаједињења Крима Русији.

Руска делегација је тада напустила салу до враћања овлашћења.

Руске новинске агенције преносе и да је одбачен амандман чланице украјинске делегације Ирине Герашченко да самопроглашене Доњецка и Луганска Народна Република буду проглашене "терористичким организацијама".

ПССЕ је у резолуцији затражила од Русије да украјинског пилота Надежду Савченко коју у Русији оптужују за учешће у убиству двојице руских новинара у Донбасу, ослободи у року од 24 сата или да је преда трећој страни.

После гласања, Пушков је рекао да ће Русија до краја године прекинути учешће у ПССЕ.

"Информисали смо наше колеге, руководство ПССЕ, руководство политичких група да, ако Русији буду одузета основна права, руска делегација обуставља своје учешће бар до краја 2015", рекао је председник Спољнополитичког одбора Руске думе.

"Парламентарна скупштина може се да се бави свим питањима којима хоће да се бави, без нашег учешћа. Природно, неће имати сарадњу с Русијом, приступ у Русију на нивоу посматрачких мисија. Наравно, повлаче се сви наши предлози у вези са било каквим контактима, тицало се то Савченкове или извештаја о људским правима на Криму", поручио је Пушков.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару