Прва инострана посета Ким Џонг Уна биће Москви

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун потврдио је да ће присуствовати прослави у мају у Русији поводом обележавања совјетске победе над фашизмом у Другом светском рату, рекао је портпарол Кремља.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је новинарима 21. јануара да је Русија позвала Ким Џонг Уна на прославу 70. годишњице окончања Другог светског рата 9. маја. Лавров је рекао и да је први сигнал севернокорејске владе позитиван.

То ће бити прва Кимова посета иностранству откако је преузео власт у земљи 2011. године пошто је његов отац Ким Џонг Ил изненада преминуо, пренела је агенција Ројтерс.

"Око 20 лидера држава потврдило је своје присуство, а међу њима и севернокорејски лидер", рекао је портпарол Кремља јужнокорејској агенцији Јонап.

Иста агенција је претходно пренела да је севернокорејски вођа прихватио позив да посети Москву, указујући да се у саопштењу не наводи име Ким Џонг Уна.

Један званичник јужнокорејског Министарства уједињења рекао је да би употреба израза "вођа" могла бити двосмислена, пошто је номинални шеф државе у Северној Кореји Ким Јонг Нам, преноси Би-Би-Си.

Раније овог месеца појавили су се извештаји о томе да би Кимова прва инострана посета могла да буде у Русију.

Из Северне Кореје нема саопштења. Ким Јонг Нам, чија званична титула је председник Президијума Врховне народне скупштине, традиционално је представљао Северну Кореју у иностранству.

Посете Ким Џонг Уновог покојног оца, Ким Џонг Ила, нису биле унапред најављиване. Ким Џонг Ил је посетио Русију августа 2011, непосредно пред смрт. Али чешће је посећивао Кину, коју је Пјонгјанг сматрао најближим савезником док је он био вођа.

Ако би Ким Џонг Ун изабрао да оде у Москву пре него у Пекинг, то би се сматрало значајном одлуком и било би виђено као увреда кинеског председника Си Ђинпинга.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару