Дачић: Конфликт у Украјини на прекретници

Украјина се налази тренутно на прекретници - између тога да ли ће се сукоби наставити или ће се радити на мировној опцији, оценио је председавајући ОЕБС-у и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Дачић је, у изјави новинарима, рекао да су активности Србије, као председавајуће ОЕБС-у, усмерене ка проналажењу решења за сазивање Трилатералне Контакт групе у циљу припреме састанка на највишем нивоу.

Да би до тога дошло, како је објаснио, неопходно је да се испуне предуслови, који укључују пре свега прекид ватре и повлачење тешког нарожања.

"Мислим да смо на добром путу да се након тога створе предуслови да дође до састанка. Ово је важан период када се налазимо на танком леду између тога да ли ће сукоби бити настављени или ће ићи ка мировној опцији. Убеђен сам да је интерес свих страна да дође до прекида ватре", нагласио је Дачић.

Он је, како је рекао, данас имао састанак са дипломатским представницима земаља западног Балкана при ОЕБС које су подржале председавање Србије.

"Све земље западног Балкана практично су рекле да су они сви у Србији добили председавајућег, што је један показатељ веома промењеног високог нивоа међусобног разумевања у том региону“, констатовао је Дачић.

Он је додао да је замолио за подршку за поновни избор Горана Свилановића на место генералног секретара Савета за регионалну сарадњу.

"Надам се и сигуран сам да ћемо имати подршку. савет за регионалну сарадњу је имао значајну улогу у сарадњи региона“, указао је он.

Дачић је истакао да је веома важно да западни Балкан остане приоритет деловања ОЕБС, наводећи да ће његов лични изасланик Жерар Студман имати конкретне иницијативе.

Такође је најавио да ће Панел еминентних личности, који треба да се бави европском безбедношћу, као и анализом ОЕБС-а и његових механизама, који води немачки дипломата Волфганг Ишингер имати први састанак 8. фебруара у оквиру Минхенске безбедносне конференције.

У том телу члан из Србије је Иво Висковић, и он ће са колегама из других делова Европе разговарати о ефикасности европске безбедности и ОЕБС и његових механизама.

Дан раније ће бити одржан састанак Тројке ОЕБС. У Бечу, како је рекао, имао је и састанак са независним институцијама ОЕБС –комесаром за националне мањине, представником за слободу медија, као и ОДИХР-ом, са којима је разговарано о сарадњи у овој години и плановима рада.

С тим у вези је најавио да ће у Београду бити организована једна конференција посвећена безбедности новинара.

Када је реч о Косову Дачић је рекао да чланство Приштине у ОЕБС није тема, и да захтев није формално поднет, нити да верује да ће бити упућен, барем за време српског председавања.

Према његовим речима, постоје неке земље, које по налогу свог министарства, а једна од њих је Албанија, на састанцима помињу чланство Косова у међународним организацијама.

Дачић истиче да је беспредметно да се прича о чланству Косова у ОЕБС, јер није решен његов статус, а о томе се разговара не у Бечу, већ у Бриселу.

Истовремено је казао да нема ништа против да представници Косова учествују у раду експертских тимова или присуствују различитим регионалним иницијативама.

"Овде је реч о статусном питању и сматрамо да је оно суштинско, и зато не можемо прихватити чланство Косова у ОЕБС-у", закључио је Дачић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару