Читај ми!

Пакистан, протести због карикатура "Шарли ебдоа"

Сузавцем и воденим топовима пакистанска полиција растеривала демонстранте испред француског конзулата у лучком граду Карачију.

Франс прес наводи да је полиција такође испалила метке у ваздух, а да демонстранти припадају студентском крилу верске партије Џамат-е-Ислами, преноси Танјуг.

Неколико исламистичких организација Пакистана најавило је одржавање демонстрација у знак протеста због објављивања нове карикатуре пророка Мухамеда у француском сатиричном магазину Шарли ебдо, чије је сараднике једна фракција талибана назвала "поганим богохулницима".

Према писању француске агенције, очекује се учешће десетина хиљада активиста широм земље, укључујући следбенике Џамат-уд-Дава (ЈуД), крила забрањене милитантне групе Лашкар-е-Таиба.

Фракција пакистанских талибана Џамат-ул-Ахрар издала је саопштење у ком хвали двојицу браће нападача на Шарли ебдо, наводећи да су "ослободили земљу од постојања поганих богохулника".

"Чувајте се, непријатељи ислама! Сваки омладинац Уме (муслиманске заједнице) жели да се жртвује за част пророка", наведено је у саопштењу.

На најновијој карикатури пророк Мухамед приказан је у сузама како држи натпис "Ја сам Шарли", што је парола свих који се солидаришу са часописом чији су сарадници убијени 7. јануара у Паризу.

АФП наводи да су се поред протеста активиста верских партија, адвокати у провинцијама Пенџаб и Хајбер Пахтунва заложили за бојкот судских процеса како би показали своје незадовољство због објављивања карикатуре.

Посланици пакистанске Националне скупштине (Доњи дом парламента) усвојили су јуче једногласно резолуцију осуде објављивања карикатуре.

"Те карикатуре део су завере која треба да посеје семе неразумевања између цивилизација", наведено је у документу.

Пакистанска скупштина позвала је и међународну заједницу, између осталих Организацију исламске сарадње (ОИС) и Европску унију да предузму мере како би се спречило да се такав материјал убудуће појави.

После седнице, десетине парламентараца прошле су тргом испред скупштинске зграде узвикујући: "Спремни смо да умремо ради пророка Мухамеда", известио је Тас.

У Пакистану је богохуљење кривично дело за које је у мноштву случајева изречена смртна казна, наводи руска агенција, додајући да нису ретки ни случајеви да се пакистански муслимани обрачунају због бласфемије са сународницима из мањинске хришћанске заједнице, као и да су медији више пута јавили да су осуђене убили други затвореници.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару