Читај ми!

Арапске земље подржале нову резолуцију о Палестини

Министри спољних послова арапских земаља подржали су план Палестинаца да Савету безбедности УН поново поднесу нацрт резолуције којом се позива на повлачење Израела с окупираних територија до краја 2017. године.

Слична резолуција није усвојена 30. децембра, а палестински председник Махмуд Абас одлучио је да то поново покуша, преноси Танјуг.

У претходном документу, позивало се на преговоре засноване на границама пре рата 1967. године, када је Израел освојио Западну обалу, Појас Газе и источни Јерусалимм, као и да се мировни споразум постигне за 12 месеци.

Палестинци су незадовољни због краха мировних преговора, још у априлу прошле године, настојали да интернационализују проблем тражећи чланство УН и признање државности кроз чланство у међународним организацијама.

Јордан, који је поднео резолуцију у име Палестинаца и даље је нестални члан СБ, а неколико нових земаља примљено је 1. јануара.

Израел се оштро противи постављању рокова и потпуном повлачењу са Западне обале, тврдећи да неће моћи да одбрани своју источну границу.

Та земља је повукла војску и евакуисала јеврејске насељенике из Појаса Газе 2005. године.

Палестинци се надају да ће нове чланице Савета безбедности стати на њихову страну, иако је готово сигурно да ће САД искористити право вета, ако за резолуцију гласа бар девет земаља од укупно 15, што је минимум да буде усвојена.

На гласању 30. децембра, осам земља је било за, две против (САД и Аустралија) уз пет уздржаних.

Данас је најављено да ће се основати комитет, у коме ће бити Јордан, како би се водиле консултације за мобилизацију међународне подршке за подношење нове резолуције, пренео је Ројтерс.

Резолуција ће, као и она претходна, позвати на крај израелске окупације и постизање коначног споразума о миру.

Дан након неуспеха у Савету безбедности, Абас је потписао 20 међународних споразума, укључујући и Римски статут Међународног кривичног суда.

То је наљутило Израел и САД. У знак одмазде Израел је одлучио да обустави трансфер новца од пореза који убира у име Палестинаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару