Читај ми!

Меркелова узела у заштиту немачке муслимане

Немачка канцеларка Ангела Меркел је у владиној декларацији у Бундестагу, уз позив на борбу против тероризма, узела у заштиту немачке муслимане и указала на повезаност Берлина и Париза.

Ангела Меркел је и нагласила повезаност Немачке и Француске на седници на којој су, у присуству амбасадора Француске и Израела, посланици минутом ћутања одали почаст жртвама напада у Паризу, преноси Танјуг.

''У Немачкој нема сигурности, ако те сигурности нема у Француској. У тешким сатима које су Париз и Француска између среде у подне и петка увече прошле седмице пропатили, радило се о две катастрофе нашег времена, које не увек, али често иду руку под руку - о убилачком исламском тероризму и антисемитизму, мржњи према Јеврејима'', рекла је Мереклова и истакла да су Немачка и Француска у тим сатима и изван тога повезане.

Упозорила је да тероризам неће ''од данас до сутра'' сам да нестане.

''Терор никада није био искорењен, он је увек егзистирао'', рекла је она и подсетила, при том, на убиства Национасоцијалистичког подземља, којима се ''на душу'' стављају убиства осам Турака, једног Грка и једне немачке полицајке, почињена у Немачкој у протеклој деценији.

Меркелова је указала и на терор немачких ''Рафоваца'', терор у Ираку и Сиднеју и групе Боко Харам у Нигерији.

''Милиони људи осећају да се при нападима у Француској ради о нападу на наше основне вредности о слободи'', рекла је Меркел и истакла да се слобода медија не може одвајати од права на слободно изражавања свагог појединачног грађанина.

Она је указала на земље у којима је слобода медија само слово на папиру. ''Убиства новинара су све бруталнија'', рекла је Меркелова, позивајући се на податке организације Репорери без граница.

Меркелова је подсетила на речи бившег немачког председника Кристијана Вулфа да ''ислам у међувремену припада Немачкој'' и истакла да исто то важи и за Јудеизам.

Она је нагласила да дискриминација и изолација не смеју у Немачкој наћи своје место и да је борба против антисемитизма ''наша државна и грађанска обавеза''.

Разлика између вере и терора

Наглашавајући да је највећи број муслимана веран немачком уставу, она је позвала муслимане на јасну раздвојеност између исламске вере и исламског терора.

Меркелова је нагласила да је веома важно и ургентно питање зашто се терористи позивају у својим делима на ислам.

''Ми у Немачкој и у Европи немамо ни један разлог да говоримо подигнутог кажипрста....'', рекла је она и подсетила на мере немачке владе у прошлости у борни против тероризма.

Указала је и на потребу повратка спорне мере сакупљања података и као консеквенцу на нападе у Паризу захтевала повратак демократским вредностима.

Без помињања речи Пегида, покрета Европских патриота против исламизације запада, који организује демонстрације, пре свега у Дрездену, Меркелова је рекла да сви у глави имамо слике о страном, настале из искуства или непроверених представа, али и из страха и да су те слике делимично исправне, а делимично погрешне.

Код неких су, рекла је, те слике о страном постале слике о непријатељима.

То се, према њеним проценама, може спречити разјашњењем и упознавањем.''Дугорочно гледано помаже, међутим, само демократија, као животни принцип'', рекла је она.

Немачка влада је јуче омогућила властима да одузимају личне карте исламским екстремистима и да их спрече да путују у Ирак, Сирију или другде где би могли да се придруже терористичким групама.

То ће омогућити властима да на до три године заплене личне карте, а уместо њих ће бити издате привремене идентификационе картице на којима ће на неколико језика писати да њеном носиоцу није допуштено да напусти Немачку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару