САД: У Париз је требало да оде неко вишег ранга

Бела кућа је саопштила да је погрешила што није послала ниједног званичника високог ранга на антитерористички марш солидарности који је одржан у Паризу.

Више од 40 светских лидера присуствовало је јуче маршу, чији циљ је био да се покаже јединство после терористичких напада исламских екстремиста, између осталог и на редакцију париског сатиричног листа Шарли ебдо и једну продавницу кошер хране, у којима је убијено 17 људи.

Администрацију америчког председника Барака Обаме на маршу је представљала амбасадорка САД у Француској Џејн Хартли, преноси Бета.

Портпарол Беле куће Џош Ернест рекао је да упркос томе што САД нису послале званичника високог ранга у Париз, нема сумње о снажној повезаности САД и Француске.

Ернест није желео да образложи одлуку САД да на јучерашњи марш пошаље само амбасадорку.

Неки амерички медији оштро су данас критиковали Обаму што није учествовао на Маршу солидарности у Паризу.

"Изневерили сте свет", поручено је с насловне стране Њујорк дејли њуза, који је уз велику фотографију јучерашњег скупа објавио и ликове четворице највиших америчких званичника - Обаме, његовог заменика Џоа Бајдена, државног секретара Џона Керија и министра правде Ерика Холдера.

Министар правде Холдер био је у Паризу, али није се прикључио светским званичницима у маршу, док је Кери, који се у првом реаговању на терористичке нападе прошле недеље Французима обратио на њиховом језику, био у раније договореној посети Индији.

Обама и Бајден нису имали званичне заказане догађаје за недељу, пренели су медији.

"Обама и Америка срамно су прескочили париски марш против тероризма", "Изостанак са скупа срамни промашај", "Америка издала своје вредности неупућивањем највиших представника на скуп јединства у Паризу", неке су од оцена из медија.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару