Оланд: У случају напретка, укинути санкције Русији

Председник Француске Франсоа Оланд каже да би санкције које су западноевропске земље увеле Русији требало укинути уколико дође до напретка у решавању кризе у Украјини.

Франсоа Оланд је, у интервјуу Француском радију, рекао како мисли да санкције треба сада укинути и да оне морају да буду укинуте ако дође до напретка. Уколико не буде напретка, санкције ће остати на снази, преноси Танјуг.

Оландова изјава уследила је након што је јуче немачки вицеканцелар и министар привреде Зигмар Габријел упозорио да би оштрије санкције могле да дестабилизују ситуацију у Русији и гурну земљу у хаос.

Габријел је истакао да то није у интересу Европе, пренео је АФП.

"Циљ никад није био да се Русија политички и економски гурне у хаос, већ да се Москва врати за преговарачки сто", рекао је Габријел у интервјуу за лист Билд ам зонтаг.

"Ко год жели то изазваће много опаснију ситуацију за све нас у Европи", навео је он, подсећајући да је Русија нуклеарна сила.

Неки у Европи и САД желе да виде старог ривала Русију на коленима, али "то није у интересу Немачке или Европе", нагласио је Габријел.

Француски председник је говорећи о Грчкој нагласио да су Грци, који крајем јануара бирају нови парламент, "слободни да сами изаберу своју судбину", али је упозорио да нова грчка влада мора да поштује своје раније обећане обавезе.

"Грци су слободни да изаберу своју судбину али су ту и обећане обавезе. Све те обавезе морају да се поштују", изјавио је Оланд у интервјуу за радио Франс Ентер одговорајући на питање о могућој победи радикалне левичарске странке Сиризе нa предстојећим парламентарним изборима у Грчкој, 25. јануара.

Портпарол немачке владе Георг Штрајтер изјавио је да је Немачка уверена да ће Грчка испунити своје обавезе према изласку из економске кризе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи