Преминуо немачки социолог Улрих Бек

Угледни немачки социолог Улрих Бек, творац теорије о ризичном друштву, преминуо је у 70. години од последица срчаног удара, саопштила је његова породица.

Како преносе немачки медији, Бек је преминуо 1. јануара.

Рођен 1944. године у Столпу, некадашњој Померанији а данас пољском граду Слупск, Бек је предавао социологију на универзитетима у Минстеру, Бамбергу, затим на Минхенском универзитету, као и у Лондонској школи економије, опдсећа Танјуг.

Важио је за утицајно име међу европским социјалдемократама, а као осведочени Европљанин чији су савет тражили бројни политичари, залагао се за јачање европских институција наспрам националних држава.

Познат је био и по критикама саме Немачке која је, како је говорио, заузела "макијавелистички" приступ економској кризи у Европи.

У социологију је увео појам "ризичног друштва" објавивши истоимену књигу 1986. године која је преведена на 35 језика, а у којој говори да само друштво ствара ризична стања у глобалном свету.

У свом раду бавио се изазовима савременог доба укључујући климатске промене, тероризма и финансијске кризе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи