Преминуо први црни сенатор у САД

Први изабрани црни сенатор у САД, републиканац Едвард Брук преминуо је синоћ у 96. години, јавила је локална телевизија.

Едвард Брук изабран је 1967. године за сенатора Масачусетса. Био је на дужности током два мандата од 1967. и 1979. у горњем дому америчког Конгреса.

Брук је био први црни републиканац изабран на непосредним изборима.

Пре усвајања 1913. године 27. амандмана Устава, који утврђује избор сенатора на директним изборима, други амерички црнци су били у Сенату, али су их тада бирали парламенти њихових матичних држава.

"Ед Брук је био на челу борбе за грађанска права и финансијску равноправност", изјавио је касно синоћ амерички председник, први изабрани црни шеф државе САД, Барак Обама.

Током свечаности 2009. године, када је Брук добио златну медаљу Конгреса, Обама је рекао да је сенатор "посветио свој живот да уклони све баријере и гради мостове".

Брук, рођен 1919. године, био је државни тужилац Масачусетса, пре него што је дошао у Сенат у Вашингтону. Он је био први црнац који је обављао функцију тужиоца у једној америчкој савезној држави.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи