Ерекат: Колективно кажњавање Палестинаца

Палестински званичник Саеб Ерекат оштро је осудио одлуку Израела да блокира трансфер 125 милиона долара од пореза који Израел убира у име палестинске управе, у знак одговора на одлуку Палестинаца да се придруже Међународном кривичном суду, означивши тај потез "ратним злочином."

Саеб Ерекат је рекао такође да је то "пиратерија" и колективно кажњавање" палестинског народа, преноси Танјуг.

"Ако Израел мисли да ће кроз економски притисак успети да скрене наш приступ од слободе и независности, онда греши", рекао је Ерекат додавши да "тај новац није израелски добротворни прилог палестинском народу. То је новац палестинског народа и Израел није донатор".

Израел је и раније заустављао трансфер новца од пореза, али та мера није дуго трајала.

Блокада фондова је само једна од неколико казнених мера које Израел може да предузме против Палестинаца, укључујући ширење јеврејских насеља на окупираној Западној обали, наводе израелски медији.

У извештајима се додаје да ће се израелски премијер Бењамин Нетанијаху састати са својим министрима да дискутују о даљим осветничким корацима.

Влада САД још није обелоданила како ће она реаговати али се противи палестинском потезу и наговештена је могућност последица по помоћ од 400 милиона долара годишње коју даје Палестинцима.

Приступање међународном суду у Хагу, у коме би Палестинци могли да туже Израел за ратне злочине, означава велику измену политике и промену односа палестинског председника Махмуда Абаса према јеврејској држави од напетих до отворено непријатељских.

Абас је био под јаким домаћим притиском да поведе оштрију акцију против Израела због пропасти мировних преговора још у априлу и потом седмонедељног летошњег рата између израелске војске и Хамаса у Појасу Газе, као и недавног таласа смртоносних напада на Израелце у Јерусалиму и нереда због ограничнеог приступа кључном светом месту у том граду.

Донео је одлуку о учлањењу у суд након што је Савет безбедности УН одбацио палестинску резолуцију којом би се одредио рок до краја 2017. године за потпуно израелско повлачење са окупираних територија.

Палестинци планирају да оснују своју држву на Западној обали која би обухватила Појас Газе који је још под блокадом Израела и источни Јерусалим, који је анектиран. Све те територије освојио је Израел у шестодневном рату 1967. годне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи