Читај ми!

Земан: Јацењук је премијер рата

Председник Чешке Милош Земан поручио је Чесима да идеализују догађаје на Мајдану у Украјини и истакао да, док Петро Порошенко може бити "председник мира", сматра да је премијер Украјине Арсениј Јацењук премијер рата, зато што силом жели да реши проблем са Русијом.

"Док председник Порошенко може бити човек мира, судећи према неким изјавама премијера Јацењука, сматрам да је он пре премијер рата, зато што не жели мирно решење, које препоручује цела Европска комисија, него жели да тај проблем реши силом", казао је Земан у интервјуу за викенд издање дневника Право, преноси Бета.

Земан, кога Чеси оштро критикују због проруских ставова, различитих од политике чешке владе, упозорио је да би војно решавање украјинског сукоба који он назива грађанским ратом, само водило томе да Русија обнови подршку украјинским проруским сепаратистима, коју је сада зауставила.

"Многи људи су лоше информисани и идеализују Украјину. Мисле да се тамо десило нешто слично као што је код нас била Плишана револуција. Тзв. обојена револуција која је изнела на власт (Виктора) Јушченка и (Јулију) Тимошенко, према мом уверењу, поставила је на чело Украјине вође две банде. Тимошенкову су звали гасна царица. Те две банде почеле су да ратују међу собом", рекао је чешки председник.

Земан је упозорио да је корупција у Украјини једна од највећих на свету.

"Зато тврдим да Мајдан није био никаква демократска револуција и сматрам да се у Украјини води грађански рат", казао је Земан хиљадама Чеха, који су прославу 25. годишњице Плишане револуције 17. новембра у Прагу и Брну претворили у велике демонстрације против њега.

Земана је тада хиљаде грађана извиждало пред његовим средњоевропским колегама и нису му дозволили да одржи говор.

Земан је у интервјуу Праву поручио да би требало да протестују против нечега што је заиста зло, а не против шефа државе који ни не краде.

"Не сматрам да су моји ставови о Русији и Украјини зло, већ мишљење које деле многи политичари", рекао је Земан.

Чешки председник такође стоји иза својих вулгарних изјава на рачун руске панк групе "Пуси Рајот" и етикете да су обични порнографски бенд, што је такође био један од повода демонстрација против њега.

"Није добро да се на ту групу гледа као на симбол борбе за људска права, зато што то вређа истинске борце. За изгреде следи казна, наравно, зависно од културе. Када би ту своју егзибицију извеле у џамији, не би изашле живе. У САД би их можда чекао линч. Храм Исуса Спаситеља, који је срушио Стаљин, а који је недавно поново изграђен, за православну цркву је свето место. Значи, то је било нешто као светогрђе. У средњем веку би их спалили на ломачи. Сада су добиле две године у Сибиру", казао је Земан.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи