Читај ми!

Гранатиран Дамаск, сукоби на граници са Либаном

Најмање 16 особа, међу којима двоје деце, убијено је ноћас када су сиријски побуњеници гранатирали више квартова Дамаска. Рањено је 79 особа. Истовремено су избили нови сукоби у либанском пограничном граду Арсалу, који су заузели исламисти из Сирије.

Директор Сиријске опсерваторије за људска права Рами Абдел Рахман рекао је да је исламистичка побуњеничка бригада прошле ноћи бомбардовала више од десетак квартова сиријске престонице, преноси АФП.

Истовремено, либански државни медији су јавили да су, након што је пропало примирје, у граду Арсалу сукоби поново избили када су рано јутрос милитантни активисти отворили ватру на либанске војнике, наводи АП.

Примирје, које је склопљено уз посредовање муслиманских свештеника, имало је за циљ да оконча четвородневне сукобе у Арсалу и омогући преговоре о ослобађању заробљених либанских војника.

Сиријски исламисти су у суботу заузели Арсал и преузели контролу над либанским војним положајима, заробивши известан број војника и полицајаца у најозбиљнијем преливању сиријског насиља у Либан до сада.

У досадашњим сукобима убијено је 17 либанских војника, а најмање 22 војника и непознат број полицајаца воде се као нестали, преноси Танјуг.

У међувремену, Саудијска Арабија доставила је либанској војсци помоћ од милијарду долара у борби против џихадиста на граници са Сиријом, а начелник Генералштаба либанске војске је затражио од Француске да убрза допремање обећаних залиха оружја, преноси француска агенција.

С друге стране, организација Хјуман рајтс воч саопштила је да сиријски побуњеници држе као таоце 54 жена и деце већ годину дана и затражила њихово ослобађање уз упозорење да држање цивила у заробљеништву може да се третира као ратни злочин.

Та организација такође наводи да је група од 54 особе, међу којима је 34 деце, заробљена у приобалној провинцији Латакији током опозиционе офанзиве пре годину дана, а побуњеници их и даље држе као таоце, очито "у намери да приморају владу на неке кораке, укључујући размену талаца и затвореника који се налазе у државним затворима".

Више од 170.000 људи убијено је у Сирији откако су мирни антирежимски протести у марту 2011. прерасли у оружани сукоб, подсећа француска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару