Читај ми!

Тродневно примирје у Гази

Прекид ватре у Појасу Газе, коме је посредовао Египат, ступио је јутрос на снагу у осам сати по локалном времену. Непосредно уочи примирја, са палестинске стране испаљене су ракете на израелску територију.

Планирано је да обустава сукоба траје 72 сата и омогући преговоре у Каиру о трајнијем прекиду непријатељстава, преноси Танјуг.

Само неколико минута пре тога, сирене за ваздушну узбуну огласиле су се широм јужног Израела и даље на север, надомак Јерусалима, због испаљених ракета за које је Хамас преузео одговорност.

Извештаја о жртвама није било, преноси Ројтерс.

Израелска армија је претходно најавила потпуно повлачење из Газе, када договорени прекид ватре ступи на снагу.

"Армија ће се разместити на одбрамбене позиције ван Газе када тај тродневни прекид ватре почне", рекао је војни портпарол Петер Лернер новинарима, преноси АФП.

Договор о прекиду ватре постигле су обе стране у рату који траје месец дана.

За време трајања примирја, Израел и Хамас ће водити индиректне преговоре у Каиру о ширем договору, који би требало да спречи будуће прекогранично насиље.

Ранији међународни напори да се успостави привремена обустава сукоба нису уродили плодом, подсећа Асошијетед прес.

У сукобу који је почео 8. јула погинуло је скоро 1.900 Палестинаца, већином цивила и 67 Израелаца, међу којима троје цивила.

Палестинци припремају тужбу за ратне злочине

Палестински министар спољних послова Ријад ел-Малки посетио је Међународни кривични суд у Хагу, у склопу припрема за тужбу против Израела за ратне злочине.

Израел и Палестинци оптуживали су једни друге за ратне злочине од почетка сукоба у Појасу Газе 8. јула, бранећи сваки своје акције и тврдећи да су у складу с међународним правом.

После састанка са тужиоцима у Међународном кривичном суду у Хагу, Малки је рекао да постоји " јасан доказ" да је Израел починио ратне злочине у Гази.

"У последњих 28 дана, постоји јасан доказ о ратним злочима, почињеним од стране Израела који се граниче са злочинима против човечности", рекао је Малки новинарима.

Малки је у јулу затражио од УН да оконча оно што је назвао некажњавањем Израела, истакавши да та земља "мора да одговара за своје злочине".

Прошле недеље УН су покренуле истрагу кршења људских права и злочина наводно почињених од стране Израела за време офанзиве у којој је погинуо велик број цивила на палестинској страни.

МКС, основан пре једну деценују како би се гонили појединци за ратне злочине, интервенисаће само уколико земља није вољна или способна да спроведе сопствену истрагу, наводи Ројтерс.

Израел није члан МКС-а и зато тај суд нема јурисдикцију да интервенише.

Јурисдикцију може да гарантује резолуција Савета безбедности УН, али израелски савезник САД има моћ да такав предлог спречи.

Са друге стране, Палестина је постала члан суда, што је корак који може да гарантује јурисдикицију МКС над наводним злочинима на њеној територији. 

Израел тврди да су скоро половину убијених у Гази милитанти.

Амнести интернешенел је у понедељак саопштила да има све више доказа о ратним злочинима обе стране, додавши да је истрага МКС кључна да престане циклус кршења.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару