Читај ми!

Либерија, протести због еболе

Грађани Монровије, главног града Либерије, блокирали су главне путеве у граду, протестујући зато што се тела преминулих од еболе остављају данима по кућама и улицама.

Либеријска влада наложила је да тела свих жртава еболе буду спаљена пошто је све већа бојазан да би смртоносна болест могла да се рашири уколико тела буду покопана у насељеним областима, јавља АП, преноси Танјуг.

Званичници су упозорили грађане да не дотичу преминуле, нити оне који имају симптоме те болести да се не би заразили. Ипак, често нико не долази више дана да покупи лешеве, упркос позивима грађана министарству здравља, жале се демонстранти, наводи АФП.

Заменик министра здравља Толберт Ненсјуах тврди да Влада чини најбоље што може да покупи тела преминулих што је пре могуће, а министар информисања Луис Браун саопштио је путем државног радија да ће власти сада кремирати остатке људи који су подлегли последицама овог опаког вируса.

Влада је наложила спаљивање тела након што је протеклог викенда дошло до напетог застоја када су здраствени радници покушали да сахране више од 20 жртава еболе на ободима престонице Монровије.

Власти су навеле да су припадници војне полиције позвани да помогну у успостављању реда како би сахране могле да буду одржане.

Либеријска председница Елен Џонсон Сирлиф је прошле недеље најавила затварање школа и слање на једномесечни одмор државних службеника "који нису од суштинске важности", како би се ублажила епидемија, од које је у тој земљи досад умрло 227 људи.

Од почетка године на удару еболе, од које је оболело 1.400 особа, а умрло 826, нашли су се Либерија, Гвинеја, Сијера Леоне и Нигерија.

Западна Африка пролази кроз највећу епидемију еболе до сада, са најмање 729 умрлих од ове болести, а многи су се заразили тако што су додиривали тела жртава, што је тамошњи обичај на сахранама.

Ебола је грозница за коју нема лека, ни вакцине, а њени симптоми су јака грозница, болови у мишићима, повраћање, дијареја, а у неким случајевима отказивање појединих органа и незаустављиво спољашње и унутрашње крварење.

Верује се да су носиоци еболе неке животиње које се лове за храну, нарочито слепи мишеви. Међу људима ебола се шири додиром са телесним течностима оболелог, укључујући зној, што значи да се може оболети и од самог додиривања зараженог.

Болест се први пут појавила 1976. године у ДР Конгу и добила је име по једној тамошњој реци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару