Ирак, исламисти надвладали и Курде

Сунитски побуњеници заузели су највећу брану у Ираку и још неколико градова, након сукоба са курдским снагама. Курди најављују контраофанзиву.

Брана у Мосулу, најзначајнији објекат за оближње градове пао је у руке Исламске државе (ИСИС) након страховитог пораза курдских снага, јавила је ирачка државна телевизија, преноси Гардијан.

"Терористичке банде Исламске државе преузеле су контролу над Мосулу браном после повлачења курдских снага", јавила је ирачка државна телевизија.

Сунитски побуњеници су, наводно, преузели контролу над браном и највећим нафтним пољем у Ираку, као и још три града, након првог великог пораза курдских снага у сукобима који још од јуна потресају Ирак.

Заузимање важне бране која производи и електричну енергију, како јавља ирачка државна телевизија, могао би бити важан корак за Исламску државу (ИСИС) која би могла да поплави ирачке градове или једноставо прекине доток воде којом се снабдевају околне фарме.

Курдски званичници признали су губитке од Исламске државе, али су негирали да су брану предали. Курдски званичник у Вашингтону рекао је Ројтерсу како је брана још увек под контролом курдских војника, иако су градови у околини бране у рукама Исламске државе.

"Ситуација се погоршала током викенда", рекао је Зебари Карван, званичник регионалне владине канцеларије Курдистана у Вашингтону.

Карван је рекао да се курдске трупе припремају за "велику офанзиву" чији је главни циљ да врате контролу над градовима у близини бране.

Стејт департмент, рекао је у саопштењу да Вашингтон "активно прати" ситуацију у Ираку и да жели да помогне и олакша координацију између војске и курдских ирачких снага.

У недељу, чланови ИСИС-а су се укључили и у борбе у пограничном граду, далеко у Либану.

ИСИС контролише градове у Ираку Тигар и Еуфрат у долинама северно и западно од Багдада, и део Сирије, док су Курдске трупе постављене у северној енклави.

Градови које су Курди изгубили у недељу били су на територији коју држе годинама.

Сведоци кажу да су припрадници Исламске државе такође покушавали да преузму контролу над градом Рабијом у близини сиријске границе, као и да су били ангажовани у сукобима са сиријским Курдима.

Најновије освајања Исламске државе су постављени близу Дохук провинције, једне од три у аутономној курдској регији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару