Читај ми!

Борба за отете нигеријске девојчице

Нигеријске девојчице је пре три месеца киднаповала екстремистичка исламистичка група "Боко харам". У глобалну кампању "Вратите нам наше девојчице" укључиле су се многе јавне личности.

Жртве најбоље разумеју жртве. Због тога је велику светску пажњу привукла вест да се у борбу за ослобађање 200 киднапованих девојчица у Нигерији укључила и Малала Јусафзаи, седамнаестогодишња активисткиња, позната у свету јер је једва преживела напад талибана пре две године, који су јој пуцали у главу због њеног залагања за право жена на школовање у Пакистану.

Упркос глобалној кампањи "Вратите нам наше девојчице", у коју су се укључиле и многе јавне личности, од прве даме Америке Мишел Обаме, до познатих уметника, музичара и глумаца, исламисти из групе "Боко харам", чије име значи - западно образовање је грех - не попуштају.

Њихов лидер у најновијој видео-поруци исмева кампању за ослобађање девојчица отетих из школе у селу Чибоку на североистоку Нигерије.

"Нигеријци кажу: 'Вратите нам наше девојчице', а ми председнику Џонатану поручујемо: Врати наше ухапшене ратнике! Ти читаш устав, ја поштујем правила Курана", каже Абубакар Шекау, лидер "Боко харама".

Операција коју спроводи нигеријска војска, уз подршку антитерористичких експерата из Америке, Француске, Велике Британије и Кине, није уродила плодом. Родитељи отетих девојчица су очајни, јер ни шеф државе Џонатан Гудлак месецима не жели да их прими.

Са нигеријским председником разговарала је и позната пакистанска активисткиња за права жена на образовање Малала Јусафзаи. Од председника је, каже, добила обећање да ће девојчице ускоро бити ослобођене и да ће разговарати са њиховим родитељима.

"Тражим од 'Боко харама' да престане да злоупотребљава име ислама. Ислам је вера мира, он дозвољава свакој девојчици и дечаку да се образује, да иде у школу. Образовање је обавезно у исламу", каже Малала Јусафзаи, активисткиња за права жена.

И сама жртва екстремиста, због којих је пре две године данима лебдела између живота и смрти, Малала је имала дирљив сусрет са родитељима отетих и са пет девојчица које су успеле да побегну из заточеништва.

Апелом за ослобађање девојчица, Малала је у Нигерији прославила свој 17. рођендан. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару