Читај ми!

Усвојена резолуција о хуманитарној помоћи Сирији

Савет безбедности УН усвојио је једногласно резолуцију којом се омогућава слање хуманитарне помоћи за више од милион цивила на територијама под контролом побуњеника у Сирији.

Фархан Хак, представник генералног секретара УН Бан Кимуна, рекао је да Бан поздравља усвајање резолуције 2165, додајући да ће УН одмах приступити формирању механизма за праћење директних испорука хуманитарне помићи у Сирију, пренеле су агенције.

Резолуцијом је омогућено директно слање хуманитарне помоћи угроженом становништву путем четири гранична прелаза Сирије са Турском, Ираком и Јорданом, уз оне који се већ користе.

Итартас наводи да се резолуцијом омогућује хуманитарним агенцијама УН да остварују испоруке у погођење области Сирије са територије суседних земаља без сагласности Дамаска, али да сиријске власти ипак треба да буду обавештене о роби која се упућује у ту земљу.

Према подацима Уједињених нација, због конфликта у Сирији помоћ је потребна за око 10,8 милиона људи, од којих се 4,7 милиона налази у тешко доступним областима.

СБ УН је формирао и специјалну посматрачку мисију која ће пратити утовар хуманитарних конвоја, како би се потврдио њихов хуманитарни карактер, а мандат мисије је предвиђен на 180 дана.

Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин рекао је да је Москва подржала резолуцију јер су коаутори "уважили приоритете Русије".

Он је, такође, изразио наду да ће посматрачка мисија сарађивати са владом Сирије, да ће радити објективно и непристрасно.

Чуркин је рекао и да се у резолуцији потврђује приврженост суверенитету, независности и територијалној целовитости Сирије и не предвиђа аутоматско увођење санкција или мера силе.

Руска агенција раније данас је пренела да се у коначној верзији текста резолуције не помиње Глава седам Повеље УН, која допушта санкције или примену силе, већ да се упозорава да ће у случају њеног непоштовања СБ УН применити мере према "било којој сиријској страни".

У конфликту који траје више од три године погинуло је најмање 150.000 људи, док је око три милиона било приморано да напусти земљу, наводе УН.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару