Читај ми!

Малала апелује на ослобађање нигеријских ученица

Пакистанка која је преживела напад талибана 2012, Малала Јусафзаи добила обећање од председника Нигерије Гудлака Џонатана да ће више од 200 девојчица, које су отели исламисти побуњеничке групе Боко харам, ускоро бити ослобођено.

Малала је стигла у Нигерију где прославља свој 17. рођендан уз активно учешће на ослобађању девојчица, отетих пре три месеца и одвојено се срела са лидерима глобалне кампање "Вратите нам наше девојчице", 15-так родитеља киднапованих девојчица из школе у селу Чибок у априлу, као и са пет девојчица које су успеле да побегну отмичарима, преноси Танјуг.

"Председник ми је обећао да ће се отете девојчице ускоро вратити кући", рекла је Малала на конференцији за медије после 45 минута разговора с Џонатаном у његовој резиденцији.

Додала је да ли јој је нигеријски председник пренео нека нова сазнања војске која у операцији потраге за отетим девојчицама, "њеним сестрама", како их је Малала назвала.

Нигерија добија обавештајну и другу помоћ САД, Британије, Француске и других страних савезника, у потрази за ученицама, али засад нема помака у настојању да се девојчице из Чибока ослободе.

Малала је рекла да ће држати нигеријског председника за реч и да неће обуставити кампању све док не види да су се девојчице вратиле својим породицама и наставиле школовање.

На инсистирање новинара да каже шта јој је Џонатан пренео у вези с операцијом ослобађања ученица, Малала је рекла да је нигеријски председник описао ситуацију као компликовану и да би њихови животи могли бити угрожени у покушају војске да их сада ослободи.

Малала постала је позната у свету пошто је сама преживела напад талибана који су јој 2012. године пуцали у главу због њеног залагања за право жена на школовање у Пакистану. Због тога је добила престижну европско признање и била кандидат за Нобелову награду за мир.

Боко Харам (у преводу Западно образовање је грех) тврди да се залаже за успостављање шеријатских закона у Нигерији и у насилној побуни, започетој 2009, та група усмртила је више хиљада и отела више стотина људи.

Истовремено, лидер Боко Харам Абубакар Шекау објавио је нову видео-поруку ове недеље у којој је поновио своје захтеве за ослобађање на десетина заробљених исламских екстремиста у замену за слободу девојчица.

АФП наводи да је председник Џонатан, до сада, одбијао да се изјасни о захтеву отмичара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару