Читај ми!

Израелски командоси ушли у Газу

Израел је прошле ноћи бомбардовао безбедносни штаб и полицијске станице под контролом Хамаса у Појасу Газе. Командоси накратко ушли на то подручје, што је први копнени удар од уторка, али изгледа не значи почетак шире копнене операције. Палестина ће затражити од УН да је стави под "међународну контролу".

17.15 - Противракетни систем "гвоздена купола" пресрео ракете изнад Тел Авива. Војска испалила пројектиле даље него икада раније, а сирене се чуле у близини границе са Либаном. Медији јављају да су ракете стигле из Газе, а не из Либана.

15.45 - Троје Палестинаца - мушкарац, жена и дете из различитих места у Појасу Газе погинули у ваздушном нападу израелске војске, јавља АФП.

Израелска војска је саопштила да су палестински екстремисти испалили у суботу 90 ракета на Израел, преноси Танјуг.

Најмање 159 Палестинаца је погинуло у досадашњим ваздушним ударима, рекли су званичници у Гази. Међу јуче погинулима је чак 17 чланова једне породице у синоћњем удару на град Газу.

Израел наводи да напада екстремисте Хамаса и постројења те исламистичке организације, укључујући куће високих оперативаца. Међутим, УН су процениле да су 77 одсто погинулих у Гази цивили, пренео је Би-Би-Си.

У суботу је Савет безбедности УН позвао на прекид ватре и први пут од почетка офанзиве издато је саопштење јер су чланови тог тела раније били подељени.

Рано јутрос уништена је већина безбедносних штабова и полицијских станица којима руководи Хамас. Кућама у близини нанета је велика штета јер се штабови налазе у густо насељеном кварту Тел ел Хава на југу Газе.

О копненом упаду у Газу израелска војска је написала на званичном Твитер налогу: "Мисија је завршена. За време мисије било је размене ватре. Четири војника су лакше рањена и сви су се вратили кући безбедно."

Циљ операције је да се зауставе ракетни напади на Израел и униште способности Хамаса. Израелска војска је синоћ саопштила да је бацала летке над градом Бејит Лахијом на северу Газе, упозоравајући становнике да се евакуишу због данашњих ваздушних удара.

"Не желимо да повредимо цивиле у Гази, али цивили морају да знају да је остајање у близини терориста Хамаса и инфраструктуре крајње небезбедно", саопштила је армија.

Такође је наведено да је ударено на 1.320 терористичких мета широм Газе, док је Хамас испалио више од 800 ракета на Израел. Јутрос су пресретнуте четири ракете над централним и јужним Израелом.

Најмање петоро Израелаца рањено је ове недеље у ракетним и минобацачким нападима, двоје од њих озбиљно, али ниједан Израелац није погинуо.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао јe, на почетку седнице владе, да би војна операција "Заштитна ивица" на Појас Газе, започета у уторак, могла да потраје и да се Израел припрема да је настави.

"Ударамо на Хамас и даље јачом снагом. Хамас користи цивиле као људске штитове", рекао је Нетанијаху, нагласивши да се Хамас крије у џамијама, да оружје склања у болнице и своје комадне центре поред обданишта и да доноси катастрофу својим грђанима.

Нетанијаху је ту исламистичку организацију оптужио за повреде нанете тамошњем цивилном становништву. Рекао је такође да је разлика између Хамаса и Израела у томе што Израел користи противракетне батерије да заштити израелске грађане, а Хамас користи грађане да одбрани своје ракете.

Израелска војска је саопштила синоћ да је отворила ватру на Либан у одговору на ракетирање.

Војска је прецизирала да су две ракете испаљене на Израел касно синоћ из Либана и да није било повреда ни штете.

Узвраћено је артиљеријском ватром. За сада нико није преузео одговорност за овај други ракетни напад на север Израела ове недеље. Израел страхује да би екстремистичке организације у Либану могле да отворе други фронт док Израел води офанзиву на Појас Газе, навео је АП.

Абас тражи међународну заштиту за Палестину

Палестински председник Махмуд Абас ће затражити од УН да ставе државу Палестину под "међународну контролу" у светлу погоршања ситуације у Појасу Газе, саопштила је Палестинска ослободилачка организација (ПЛО).

Абас ће предати писмо специјалном координатору УН за блискоисточни мировни процес Роберту Серију, адресирано на генералног секретара светског тела да "званично стави државу Палестину под међународни систем заштите УН", наведено је у саопштењу.

Он такође жели да се оснује комисија за истрагу масивног израелског бомбардовања Газе, у настојању да се заустави ракетирање јеврејске државе, пренео је АФП.

"Палестински председник Махмуд Абас предузима неколико корака и мера због ужасне ситуације у Гази", рекла је члан ПЛО Хана Ашрави.

Абас је затражио од Швајцарске да помогне у увођењу санкција Израелу који је као окупациона сила одговоран на основу Четврте Женевске конвенције за безбедност цивила.

Палестина је у УН призната као држава нечланица и потписала је Женевске конвенције, уз још неколико међународних конвенција.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару