Берлин: Британци на губитку ако напусте ЕУ

Британски премијер Дејвид Камерон је, својим претњама о напуштању Европске уније ако Жан-Клод Јункер буде изабран за шефа Европске комисије, наљутио немачке политичаре који од канцелара Ангеле Меркел траже да не попусти уценама Лондона и потврди подршку Јункеру.

Ханс-Петер Ул, експерт за спољну политику баварске Хришћанско-социјалне уније, "сестринске" партије Хришћанко демократске уније канцелара Меркелове, чији су посланици најбројнији у новом сазиву ЕП, предложио је, после Камеронових изјава, да се чак узме у обзир и могућност изолације Велике Британије, преноси Танјуг.

"Ако Британци размишљају о сопственом путу и желе да напусте ЕУ, онда молим лепо", рекао је Ул овог викенда немачким медијима, нагласивши да би то, до душе, била штета за ЕУ, али "сигурно још већа за Британце".

И из редова Социјалдемократске партије Немачке врши се притисак на Меркелову да изнесе јасан став о Јункеру, као будућем председнику ЕК и да не попусти притисцима Лондона у свађи око будућег шефа ЕК.

Шеф посланичког клуба СПД у Бундестагу Томас Оперман рекао је да "не види разлог зашто Јункер не би требало да буде шеф ЕК".

Поводом претњи из Лондона да би Велика Британија могла да напусти ЕУ, уколико Јункер постане шеф ЕК, Оперман је рекао да уговори ЕУ не предвиђају никакву вето-позицију за Велику Британију, а слично као и он, реаговала је и генерални секретар СПД Јасмнина Фахими, захтевајући од Меркелове одлучност.

"Била би фарса ако би Европа дозволила уцену Камерона који не разуме Европу и делује против европских успеха, како би себе национално профилисао", рекла је Фахими.

Бивши министар унутрашњих послова Ханс-Петер Фридрих је, међутим, оценио да будући шеф Европске комисије мора да уживати и поверење Лондона и зато предложио Јункеру да разреши спорне ствари са својим критичарима.

Сам Јункер рекао је да Европа не сме дозволити да буде уцењена и изразио уверење у свој избор, тврдећи да га подржава велика већина шефова држава и хришћанско-демократске и социјалистичке владе.

И Меркелова је, после одуговлачења, први пут у петак рекла да подржава Јункера, као и шеф дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер.

Када је реч о избору шефа ЕК, уговори ЕУ предвиђају да шефови држава или влада земаља ЕУ предлажу кандидата, узимајући при том у обзир резултате гласање за Европски парламент, на којима су овај пут, 25. маја, европски конзервативци постигли најбољи успех.

Кандидат затим мора да добије већину посланичких гласова. Камерон је и раније најавио да ће 2017. одржати референдум о чланству Велике Британије у ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару