Читај ми!

Немци се укључују у шпијунирање интернета?

Немачка обавештајна служба БНД планира да потроши 100 милиона евра на проширивање праћења интернета, пише немачки недељник "Шпигел".

После Сједињених Америчких Држава, Кине и другиг светских сила и Немачка планира да прошири контролу и праћење података преко интернета, објавио је немачки недељник Шпигел.

Новац ће, пише Шпигел, бити уложен у људство и технологију. Из БНД нису били доступни за коментар, пренео је Ројтерс.

Та информација долази два дана пре планиране посете америчког председника Барака Обаме Берлину, где ће се највероватније суочити са тешким питањима везаним за аферу око интернет праћења у САД.

Многи Немци из бивше комунистичке источне Немачке још увек се сећају праћења које је спроводила тајна полиција Штази, и када су се прошле недеље појавиле вести о Вашингтоновом тајном програму праћења "Призма", то је изазвало бурну реакцију у немачкој јавности.

Неки немачки политичари критиковали су план, а министарка правде Сабине Лојтхојзер-Шаренбергер је рекла да одговор на забринутост грађана на шпијунирање у САД не би требало да буде: "Пустите да Немци то ураде уместо нас".

Американац Едвард Сноуден који је радио за приватну фирму, ангажовану од америчке Националне агенције за безбедност саопштио је прошле недеље да је медијима доставио податке о Интернет шпијунирању које спроводи америчка влада.

Британски "Гардијан" је неколико дана раније, а затим и "Вашингтон пост", објавио да америчка безбедносна агенција тајно, преко телекомуникационе компаније "Верајзон", прикупља податке о свим позивима који се врше у тој мрежи у Америци.

Обама је потврдио истинитост тих информација, али је све бранио борбом против тероризма, рекавши да над тајним програмом постоји судска и конгресна контрола и да се тиме штите амерички држављани од потенцијалних напада.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару