Читај ми!

Серија напада широм Ирака

Најмање 51 особа погинула у низу бомбашких и оружаних напада широм Ирака. Највећи број настрадао у експлозијама аутомобила бомби.

У низу бомбашких и оружаних напада широм Ирака погинула је најмање 51 особа, саопштили су ирачки безбедносни и болнички извори.

Један од најсмртоноснијих напада догодио се у вечерњим сатима, када се бомбаш самоубица разнео у кафићу препуном младих људи у шиитском насељу ал-Амин на југоистоку Багдада, где је убијено 11 и рањено 25 људи, саопштила је полиција.

Пет градова током јутарњег шпица потресло је 10 аутомобила-бомби у већински шиитским областима.

Експлозије су погодиле Кут, Азизију, Махмудији, Насирију и Басру, саопштили су званичници.

Напади су почели у Куту, главном граду покрајине Васит, 160 километара јужно од Багдада, када је аутомобил бомба експлодирао испред једног ресторана. У несрећи је погинуло седморо људи.

У експлозији аутомобила бомбе, у центру Басре, погинуло је најмање шесторо људи, док је, само сат касније у Насирији, у нападу убијена једна особа, пренео је АП.

Још двоје људи погинуло је у Махмудији, у експлозији на препуној пијаци.

Најмање осморо људи изгубило је живот у шиитском светом граду Наџафу и још троје у Мадаину.

До напада и сукоба дошло је и у Хилаху, где је погинула једна особа, као и у Мосулу, где је у размени ватре убијено четворо људи. Још двојица полицајаца убијена су у граду Туз Хормато.

Нико није преузео одговорност за нападе, али они носе обележје Ал Каиде у Ираку која користи аутобомбе, бомбаше самоубице и координиране нападе, највише против ирачких снага безбедности и припадника шиитске већине.

Насиље у Ираку је значајно повећано у претходнх неколико месеци с бројем жртава који није забележен од 2008. године. Близу 2.000 људи убијено је од априла и страхује се да би насиље могло да досегне размере из времена после америчке интервенције.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару