Читај ми!

Вашингтон одговара Пјонгјангу

Неколико дана пошто је отказао састанак са званичницима Јужне Kореје, Пјонгјанг предложио Вашингтону разгoворе на високом нивоу. Можемо разговарамо када се ослободите нуклеарног оружја, одговара САД.

Вашингтон је спреман да прихвати позив Северне Кореје за преговоре на високом нивоу, уколико се та земља одрекне нуклеарног програма.

Позив из Пјонгјанга уследио је само неколиоко дана пошто је Пјонгјанг отказао састанак са званичницима Јужне Кореје, тумачећи промену шефа јужнокорејске делегације као "намерно ометање".

Комитет за националну Безедност Северне Кореје предложио је да у међувремену разговара са САД на "високом нивоу", како би се обезбедиила стабилност у региону и попустиле тензије на Корејском полуострву.

Комитет je напоменуо да жели "озбиљне разговоре" са САД, како би се обезбедили мир и стабилност у региону.

У саопштењу се каже да Север жели опсежне и детаљне разговоре о питањима као што су "изградња света без нуклеарног оружја", које је промовисао амерички председник Барак Обама.

Како се наводи, Вашингтон може да одлучи о времену и месту састанка, али без постављања предуслова.

САД саопштава да је спреман да разговара, али уз услов да се Северна Кореја претходно повинује резолуцијама Савета безбедности УН и да безусловно прихвати денуклеаризацију.

"Увек били отворени за дијалог и, у ствари, имали отворене канале за комуникацију са Северном Корејом", рекла је портпаролка Савета за националну безбедност САД Кејтлин Хејден.

Амерички и севернокрејски званичници састајали су се повремено, али разговора на високом нивоу није било од 2009. године.

Комитетом за безбедност председава лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун, који је наследио свог оца децембра 2011. године.

Годинама су делегације САД, Русије, Јужне Кореје, Јарана и Кине преговарале са Пјонгјангом о нуклеарном програму Севера.

Режим у Пјонгјангу награђен је храном и нафтом када је присатајао на неке уступке, као што је било уништавање куле за хлађење у нуклеарки Јонгбјон 2008. године.

Ипак, Северна Кореја иступила је из разговора 2009. године пошто су Уједињене нације критиковале лансирање ракете.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару