Читај ми!

Турска, демонстранти упорни

Демонстранти у Истанбулу не одустају од протеста. У Анкари полиција сузавцем и воденим топовима растеривала групу која је поставила барикаде у близини парламента. Председник Абдулах Гул позвао демонстранте да се разиђу.

Полиција у Анкари воденим топовима и сузавцима растеривала је групу која је током ноћи поставила барикаде у близини зграде турског парламента, а демонстранти у Истанбулу кажу да се неће повући из парка Гези, средишта двонедељних антивладиних протеста.

Председник Турске Абдулах Гул поздравио је најновије разговоре владе са представницима демонстраната који протестују, али је позвао учеснике протеста да се разиђу.

"Можда сте пратили изјаве које сам давао од првог дана. Говорио сам да је наша демократија стављена на пробу", поручио је Гул на друштвеној мрежи Твитер и додао да су састанак и дијалози "знак демократске зрелости".

Демонстранти су, међутим, данас саопштили да неће напустити парк упркос позивима председника и обећању премијера Реџепа Тајипа Ердогана да ће расписати референдум о реконструкцији парка, јавили су турски медији.

Демонстранти оптужују конзервативну владу да је ауторитарна и да исламизира секуларну турску државу.

"Настављамо отпор против сваке неправде у земљи... Ово је само почетак, наша битка се наставља", саопштила је протестна организација "Солидарност Таксиму".

"Сада смо још јачи и организованији него пре две недеље", када је мала група еколога дошла да кампује у парку Гези, додаје се у саопштењу.

Окупљени у парку Гези такође траже ослобађање приведених демонстраната. Сматрају да је владајућа Партија правде и развоја "изгубила свој легитимитет пред народом и у свету, јер жели да подели и провоцира отпор на тргу Таксим", додаје се у саопштењу.

Премијер Ердоган је обећао да ће обуставити спорне планове о преуређењу парка Гези, што је и био повод за протесте, а демонстранти су поздравили његов став и оценили га као "позитиван".

Стотинама демонстраната, који се и даље налазе у парку, Ердоган је поручио да је влада примила њихове поруке и позвао их да се разиђу.

"Остали сте овде колико сте могли и упутили сте своје поруке. Ако се ваша порука тиче парка Гези, примљена је и процењена. Молим вас сада да напустите парк и одете кући", рекао је Ердоган.

Од почетка протеста широк Турске, у сукобима полиције и демонстранта погинуло је пет људи, а више од 7.500 особа је повређено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару