Читај ми!

САД: Сирија није Ирак

Званични Вашингтон тврди и да у случају хемијског оружја у Сирији неће бити грешке као у случају Ирака 2003, када се испоставило да нема хемијског оружја. Бела кућа саопштава да САД стоје иза своје процене да је сиријски режим употребио хемијско оружје.

Сједињене Америчке Државе стоје иза своје процене да је сиријски режим употребио хемијско оружје, као и тврдње да неће бити грешке каква је учињена у случају Ирака, а председник Барак Обама изложиће доказе о томе свом руском колеги Владимиру Путину, на маргинама самита Г8 следеће недеље, саопштила је Бела кућа.

Обама ће изнети "све доказе и разлоге због којих смо тако сигурни у процену коју је Бела кућа објавила о употреби хемијског оружја", рекла је портпаролка Беле куће Џен Псаки.

"Проценили смо на основу више независних токова информација", саопштила је Псаки новинарима, пошто је Бела кућа објавила да ће појачати "војну подршку" сиријским побуњеницима.

Њујорк тајмс пише да ће Американци послати лако наоружање и муницију, али не и ракете земља-ваздух које је тражила опозиција. Позивајући се на стручњаке, лист наводи да то оружје не може много да помогне сиријској опозицији.

Бела кућа је у четвртак први пут саопштила да је режим сиријског председника Башара ел Асада у више наврата користио хемијско оружје, нарочито гас сарин, против побуњеника који покушавају да га свргну с власти.

Лист Волстрит џорнал је објавио и да Американци планирају увођење зоне забране летења изнад дела територије Сирије, коју би спроводили борбени авиони Ф-16 и противваздушни системи "патриот" стационирани у Јордану.

Русија је, одмах после објаве Вашингтона, саопштила да су информације које су САД објавиле фабриковане.

Лавров: амерички докази непоуздани 

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је, у обраћању новинарима после сусрета са италијанском колегиницом Емом Бонино, да оптужбе САД да влада у Дамаску користи хемијско оружје нису поткрепљене поузданим доказима.

Указао је да у материјалу нема гаранције да докази задовољавају услове које је прописала Организација за забрану хемијског оружја (OPCW).

Подсетио је да та организација изричито прописује да узорци крви, урина и одеће могу да се узму као поуздани докази само ако их њени стручњаци надгледају од тренутка када су узети ради одношења у лабораторију.

Каквог смисла има да режим примењује ХО и то у таквом малом обиму? Да би сам себе угрозио?", упитао је Лавров.

"Са војне тачке то је бесмислено и то сви схватају", додао је он.

Бонинова је, са друге стране, рекла да Италија озбиљно узима америчке тврдње о примени ХО у Сирији, јер "влада САД располаже изузетним ресурсима за спровођење одговарајућих провера".

"Истина, и сами Американци говоре да желе да допринесу новој допунској информацији", рекла је шефица италијанске дипломатије, изражавајући наду да ће "режим у Дамаску отворити Сирију за одговарајућу комисију која ће дати поптуну оцену".

Нешто раније, саветник за спољне односе руског председника, Јуриј Ушаков, рекао је да Москва сматра да ће повећање америчке војне подршке Асадовим противницима штетити заједничким руско-америчким напорима да се организује мировна конференција о Сирији.

Ушаков је, такође, упозорио Вашингтон да не начини грешку као у случају инвазије на Ирак 2003. године, пошто је погрешно оптужио Садама Хусеина да користи оружје за масовно уништење.

С друге стране, Псаки је одговорила да су САД уверене да неће бити поновљена ситуација из Уједињених нација, када је тадашњи државни секретар Колин Пауел објавио да Садам Хусеин гомила хемијско оружје.

Те оптужбе никад нису потврђене, а у Ираку никада није пронађено хемијско оружје, подсетио је Франс прес.

"Дозволите ми да вас подсетим да су државни секретар (Џон Кери) и председник (Барак Обама), наравно у другачијим улогама, били тамо током дебате о Ираку. Сви питају зашто ово траје тако дуго, а један од разлога је што обојица знају, као чланови националног безбедносног тима, колико је важно проверити чињенице и бити сигуран у њих, пре него што се направи следећа процена", рекла је Псаки.

Почетком месеца, Француска је саопштила да "нема сумње" да је Асадов режим користио гас сарин у сиријском конфликту.

Према једном од ранијих извештаја Уједињене нације су навеле да постоје основане сумње да су обе стране у сиријском сукобу користиле хемијско оружје.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару