Читај ми!

САД ће информисати ЕУ о прислушкивању

Амерички и европски званичници постигли договор према коме ће САД дати Европској унији информације о компјутерском програму за прислушкивање грађана на интернету "Призма". Аустрија жели да зна да ли су и њени држављани били прислушкивани, поручио премијер те земље Михаел Шпинделегер.

Сједињене Америчке Државе сагласиле су се да Европској унији дају информације везане за компјутерски програм америчке владе "Призма" - за праћење комуникације грађана на интернету и преко телефона, саопштили су представници ЕУ.

Комесарка ЕУ за унутрашње послове Сесилија Малмстрем и комесарка правде Вивијен Рединг постигле су договор сa америчким државним тужиоцем Ериком Холдером, након разговора сa америчким званичником у Даблину, рекла је Малстрем, а пренео АФП.

"У Даблину је са САД договорено да се оформи трансатлантска ескпертска група која ће добити више информација о "Призми", објавила је Малстрем на Твитеру не дајући више објашњења.

Неименовани извор ЕУ је рекао да су САД дале Бриселу детаље о програму "Призма" и законском аспекту програма надгледања.

Представници ЕУ и САД су се састали у Даблину у оквиру раније договорених разговора на министарском нивоу.

Саопштење о договору дошло је неколико дана пошто је ЕУ затражила одговоре од Холдера и упозорила да амерички програм надгледања преставља озбиљну претњу по права грађана из ЕУ, наводи АФП.

Детаље о "Призми" обелоданио је бивши амерички службеник ЦИА и систем-администратор у Националној агенцији за безбедност Едвард Сноуден, што су прошле седмице пренели листови Гардијан и Вашингтон пост.

Шпинделегер захтева разјашњење од САД

Министар иностраних послова Аустрије Михаел Шпинделегер забринут је у вези афере око прикупљања података од стране америчке обавештајне службе НСА.

Шпинделегер је, обраћајући се посланицима у аустријском парламенту, рекао да је у припреми упитник који ће бити упућен Амбасади САД у Аустрији.

Наиме, званичан Беч жели да зна да ли су и аустријски држављани били погођени прикупљањем података са интернета од стране НСА, и да ли информације о надзору које су доспеле у јавност одговарају истини.

Шпинделегер је подвукао да ће та тема играти и важну улогу у преговорима САД о планираном споразуму о слободној трговини са ЕУ.

"Систем надзора без нашег знања не може бити прихваћен", поручио је он, додајући да је потребно и да аустријска војна обавештајна служба одговори на оптужбе медија да ли је сарађивала у прикупљању и размени података са НСА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару