Читај ми!

Мучење Сирије!

Уједињене нације избројале најмање 93.000 мртвих у досадашњем току сукоба у Сирији. Америчка компанија до тог броја дошла укрштајући осам извора. Асадове снаге у налету око Хомса и Хаме. Међународна дипломатска активност у ћорсокаку.

Најмање 93.000 људи убијено је у мучењу Сирије, које траје пуних 27 месеци. Комесаријат УН за људска права тврди да је број мртвих, вероватно, већи. У протеклих годину дана, у Сирији месечно гине око 5.000 особа.

"Изузетно велики број мртвих показује да се конфликт погоршава из месеца у месец", рекао је Високи комесар УН за људска права Нави Пилај, свега дан пред гласање о новој резолуцији у Сирији, о којој ће се изјаснити Савет УН за људска права.

Црна статистика коју су објавиле УН, међутим, није производ истраживања светске органзације, већ је резултат рада америчке компаније ангажоване да истражи број жртава сукоба. У коначни извештај укључени су укрштени извештаји сиријске владе, побуњеника и још шест извора.

"Број је вероватно већи, јер велики број убистава почињених током сукоба и није документован", рекао је Пилај, додајући да су прецизно документована убиства читавих породица, мучење и ликвидације деце.

Уједињене нације су у мају број жртава процениле на више од 80.000.

Истовремено, снаге Башара ел Асада нападају побуњенике на неколико фронтова, покушавајући да искористе неколико стратешких успеха које су постигле у последњих десетак дана.

Побуњеници, пак, тврде да су заузели још једну касарну у Хами, чиме су створили предуслове за контролу главног пута који води ка Апепу.

Наизменични успеси сиријске војске и устаника наводе на закључак да ни једна страна нема довољно снаге да победи у овом сукобу, али ништа убедљивија није ни дипломатска иницијатива међународне заједнице усмерена ка сазивању међународне мировне конференције.

У последњој рунди консултација, амерички државни секретар Џон Кери и шеф британске дипломатије Вилијем Хејг рекли су да се још трага за дипломатским решењем. Британија је, како се чини, спремнија да наоружа побуњенике, али су Американци прилично опрезни због чињенице да међу добровољцима који се боре против Асада има велики број радикалних исламиста.

Оружје, за сада, долази само "изабраним" групама побуњеника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару