Читај ми!

Турска, пета жртва сукоба

Још један демонстрант подлегао повредама задобијеним у сукобима са полицијом. Настављају се окупљања у парку Гези, иако је турска влада понудила одржавање референдума о плановима изградње. Двојица канадских новинара, ухапшених док су извештавали са протеста, пуштени су из притвора. Од почетка протеста страдало пет особа.

13.08 - Премијер Ердоган издао "последње упозорење" и запретио да ће полиција у наредна 24 сата уклонити демонстранте из парка Гези.

Преминуо демонстрант рањен у сукобима са полицијом. Настављају се окупљања грађана у истанбулском парку Гези, епицентру антивладиних протеста, иако је турска влада синоћ понудила одржавање референдума о плановима изградње у Истанбулу.

Број жртава сукоба током протеста који две седмице потресају Турску попео се на пет, пошто је демонстрант рањен у сукобу са полицијом преминуо, рекао је адвокат породице преминулог.

Етер Сарисулук (26), који је данима на апаратима за одржавање живота, проглашен је данас мртвим, рекао је адвокат Сема Аксој, пренела је агенција АП.

Преминули је, како се верује, погођен у главу канистером са сузавцем током протеста у Анкари, 1. јуна.

У међувремену демонстранти се и даље окупљају у истанбулском парку Гези, недалеко од трга Таксим, иако је влада јуче предложила одржавање референдума о плановима за уређење Истанбула. 

Демонстранти су сумњичави и не верују у одржавање фер референдума те су наставили са окупљањем у парку Гези, пренела је агенција АП.

У Анкари је касно синоћ дошло до сукоба, полиција је употребила сузавце и водене топове да би разбила протест око 2.500 људи који су поставили барикаде на путу према канцеларијама владе.

Референдум је предложен после јучерашњег састанка турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана са групом од 11 активиста, укључујући академике, студенте и уметнике, у Анкари.

Међутим, групе демонстраната на истанбулском тргу Таксим и у парку бојкотовале су састанак, саопштивши да они нису на разговоре позвани и да присутни нису њихови представници.

Одржавање састанка је, како је истакла агенција Асошиејтед прес, први знак да Ердоган тражи излаз из проблема, који је први озбиљан тест у његовој 10. годишњој власти.

Двојица канадских новинара, ухапшених јуче док су извештавали са протеста у Истанбулу, пуштени су из притвора, пренела је агенција Ројтерс.

Новинари Саша Петричић и Дерек Стофел написали су поруке на свом твитер налогу да су "изашли".

Њих двојица раде за канадску медијску кућу Си-Би-Ес.

Миран протест започео је 31. маја у Истанбулу због противљења реконструкцији парка Гези, да би потом прерастао у протесте широм Турске против Ердоганове владе.

У сукобима је до сада погинуло петоро људи, укључујући полицајца, а скоро 5.000 људи је повређено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару