Читај ми!

Ердоган нуди референдум

Турска влада отворена за могућност референдума о плану изградње у Истанбулу. Током данашњих протеста, полиција ухапсила два новинара канадске телевизије "Си-Би-Си".

Портпарол партије турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана изјавио је да је турска влада отворена за могућност одржавања референдума о плану изградње у Истанбулу који је изазвао масовне протесте.

То саопштење портпарола партије Правде и развоја Хусеина Челика уследило је након разговора између Ердогана и групе активиста, преноси АП.

То је први позитиван гест Ердоганове владе од почетка кризе на тргу Таксим у Истанбулу која се проширила и на друге турске градове.

Током дана хиљаде турских адвоката одевених у црно изашли су из судова на протесте у Истанбулу и Анкари. Они су узвикивали слогане против бруталног опхођења полиције према њиховим колегама који су се придружили највећим антивладиним протестима у Турској последњих неколико година.

Полиција је ухапсила два новинара канадске медијске куће Си-Би-Си, који извештавају о протестима у Истанбулу. 

Си-Би-Си је на свом вебсајту објавио да је у контакту са новинарима Сашом Петричићем и Дереком Стофелом који су притворени.

Канадски министар спољних послова Џон Берд на свом Твитеру је написао да је у разговору са турским амбасадором поручио да је забринут због тог хапшења.

"Саша и ја смо добро. У полицијском смо притвору, али смо добро. Хвала за лепе речи", рекао је Стофел, како је написао Берд на Твитеру.

Пре тога, сам Петричић је на свом Твитеру написао само "ухапшен".

Турску већ готово две недеље потресају жестоки протести против, како истичу демонстранти, ауторитаризма премијера Редззепа Тајипа Ердогана.

Ердоган и владини министри су окривили међународне медије да својим извештавањем подстичу нереде.

Ројтерс је навео да су главни турски медији дали само кратке извештаје о првим немирима од пре готово две седмице, а проширили су извештавање тек након Ердоганових коментара о "неуобичајеним сценама хаоса".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару