Читај ми!

Нестао узбуњивач ЦИА

Бивши радник ЦИА Едвард Сноуден, који је открио аферу о шпијунирању преко интернета, од јуче није на познатој адреси у Хонг Конгу. Човек које је открио амерички програм шпијунирања интернета у потрази за земљом која ће му дати азил. Из Кремља поручују да је Русија спремна да размотри захтев за давање азила Сноудену. Поступак бивше радника ЦИА Џулијан Асанж описао као "херојски".

Едвард Сноуден, амерички стручњак који је обелоданио доказе како америчке тајне службе и америчка влада прате сваки корак свих интернет корисника, користећи Фејсбук, Гугл и Скајп, неколико дана пошто је изашао у јавност, одјавио се из хотела у коме је боравио и отишао на непознату локацију.

Сноуден од јуче није на познатој адреси у Хонг Конгу. Једино је познато да је тај бивши радник ЦИА у потрази за земљом која ће му дати азил, а споменуо је да би могао да буде на Исланду.

Међутим, да би уопште могао да затражи азил Исланда, услов је да у том тренутку буде на њиховој територији. Сноуден је, иначе, преснимио тајна документа док је радио у канцеларији Националне безбедносне агенције на Хавајима.

После првобитне вести да је Сноуден у једном хотелу у Хонг конгу, из Беле куће је речено да постоји уговор о екстрадицији са Хонг Конгом од 1998. године, али да у овом тренутку не жели да спекулише да ли ће изручење бити затражено.

У међувремену, званичници Европске уније најавили су да ће тражити од америчких колега на министарском састанку у Даблину објашњење о интернет шпијунирању. У борби против тероризма, неопходна је равнотежа између приватности и безбедности, поручује Вашингтон.

Портпарол Беле куће Џеј Карни изјавио је да је легално постојање програма за надзор података о могућим терористичким претњама из иностранства и да се спровођење тих програма надгледа.

Истовремено, Велика Британија пориче да је тајно, уз помоћ америчке Агенције за националну безбедност, прикупљала податке од америчких интернет-гиганата.

Министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг каже да су те оптужбе  неосноване.

"Наше обавештајне службе поштују британске законе, чак и када добијамо податке из иностранства", наглашава Хејг.

На извештаје да су америчке власти приступале мејловима и другим личним подацима водећех Интернет компанија реаговали су и посланици ЕП, који су запретили да ће поништити споразуме са САД о размени података.  

Компанија "Гугл" затражила је од владе САД дозволу да објави више детаља о захтевима америчких власти за електронском поштом и другим подацима с интернета.  

Компанија "Буз Ален" отпустила Сноудена

Америчка војна консултантска компанија "Буз Ален" саопштила је да је отпустила Едварда Сноудена.

"Сноуден, који је годишње зарађивао 122.000 долара, отпуштен је 10. јуна 2013. године због тога што је прекршио етички кодекс и пословну политику фирме", поручила је компанија у саопштењу.

Фирма саопштава да су новински извештаји о томе да је Сноуден достављао поверљиве информације шокантни и да, ако су тачни, представљају тешко кршење кодекса понашања и суштинских вредности компаније.

Према ранијим извештајима, Сноуден је зарађивао 200.000 долара годишње, а из саопштења компаније "Буз Ален" није јасно да ли је то тачно нити да ли је Сноуден добијао бонусе на плату од 122.000 долара.

Компанија је саопштила да ће сарађивати са америчким властима у истрази о нарушавању безбедности у Агенцији за националну безбедност, где је Сноуден радио протекла три месеца као представник "Буз Алена".

Асанж: Херојски поступак Сноудена 

Џулијан Асанж, оснивач сајта "Викиликс" који је објавио на хиљаде тајних депеша Стејт департмента, посаветовао је Едварда Сноудена, главног актера разоткривања афере интернет шпијунирања које спроводи америчка влада, да оде у Латинску Америку.

"Латинска Америка је у последњих 10 година показала да заиста напредује по питању људских права. Тамо постоји дуга традиција азила", рекао је Асанж за Си-Ен-Ен из еквадорске амбасаде у Лондону.

Асанж је и сам затражио азил у Еквадору, који су му еквадорске власти и одобриле августа прошле године, али британске власти су саопштиле да цхе га ухапсити чим крочи из амбасаде.

Џулијан Асанж је Сноуденов поступак описао као херојски, и такође додао да нема оправдања што је овај програм држан у тајности.

"Нико није прихватио и дао Бараку Обами мандат да покрене програм надгледања малтене сваке особе у свету", рекао је Асанж.

У међувремену и корисници интернета у Кини су подржали Сноудена, а многи су затражили да Хонг Конг одбије да га изручи САД уколико то буде затражено.

"Он је храбар. Прави борац за људска права, сада када је у Кини треба да га заштитимо", написао је један од корисника интернета у Пекингу Сјаодонг Ванг.

"Добродошао у Кину", написао је други, преноси Си-Ен-Ен

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару