Читај ми!

Битка за Таксим

Турска полиција поново је вечерас упала на истанбулски трг Таксим да растера демонстрантe, употребивши сузавац. Ердоган још једном оптужио демонстранте за вандализам. Према непотврђеним информацијама једна особа је погинула у јутрошњој акцији полиције.

01.18 - Ватре на Таксиму. Демонстранти не одустају. Полиција током вечери испалила облаке сузавца. Још увек без свежег биланса повређених. 

22.30 - Гувернер Истанбула Хусеин Авни Мутлу изјавио да ће полиција наставити операције против демонстраната на Таксиму све док се трг не рашчисти и позвао људе да се клоне тог места због личне безбедности.

19.36 - Турска полиција поново сузавцем и гуменим мецима засулa демонстранте у парку Гези. Међусобне оптужбе власти и опозиције о томе ко је бацао "молотов-коктеле" на полицијска возила, демонстранти или тајна полиција. Ухапшено још педесетак особа.

17.22 - Колоне људи пристижу на Таксим на позив Платформе солидарности за састанак у 19 часова. 

16.42 - Демонстранти одбили полицију која је покушала да уђе у парк Гези. 

14.30 - Турска полиција упала и у зграду суда где је ухапсила двадесетак адвоката, који су, наводно, подржавали демонстранте. 

На тргу Таксим у Истанбулу вечерас је поново дошло до жестоких сукоба демонстраната и полиције, која је употребила огромне количине сузавца да би растерела око 10.000 људи, који су се окупили да би протестовали против премијера Реџепа Ердогана.

То је данас био други сукоб демонстраната и полиције, која је рано јутрос оклопним возилима заузела Таксим, када је на њему било око 2.000 људи.

Упркос јаким полицијским снагама, демонстранти су се у току дана поново организовали и предвече су се окупили у много већем броју него јутрос. После јутрошњих сукоба, градске власти су саопштиле да је било неколико повређених, али је Удружење лекара то демантовало саопштењем у коме се наводи да је више стотина људи морало да затражи лекарску помоћ.

Полиција је данас организовала и својеврсну рацију у највећем истанбулском суду Чаглајн, уз образложење да су протест против Ердогана организовали адвокати. Из Адвокатске коморе је саопштено да су том приликом ухапшена 44 адвоката.

Један сат пре вечерашњих сукоба на тргу Таксим, Едоган је поново оправдао поступање полиције.

Обраћајући се у Анкари члановима његове Партије правде и развоја, Ердоган је одао признање шефовима полиције и још једном оптужио демонстранте за вандализам.

"Те протесте не само да ћемо окончати, већ ћемо извести пред суд све те провокаторе и терористе. Нико неће измаћи правди", рекао је Ердоган.

Акција чишћења трга

Јаке полицијске снаге су јутрос око шест сати започеле акцију чишћења трга Таксим од екстремних група, растеравши их уз употребу пендрека, водених топова и сузавца.

Повређених је било и међу демонстрантима и међу припадницима полиције, а према непотврђеним информацијама једна особа је погинула.

Демонстранти су се одатле повукли у оближњи Гези парк, да би око подне сукоби били настављени.

У једном тренутку јаке полицијске снаге су опколиле и донекле ушле у парк Гези али су се затим повукле, јавио је Ројтерс.

Полиција је испалила сузавце и употребила гумене метке што је натерало многе да побегну са Трга у оближњи Гези парка, где су демонстранити током ноћи камповали.

Са трга таксим уклоњени су транспаренти антивладиних демонстраната који су висили са зграде са погледом на централни инстанбулски трг и замењени је турском заставом и транспарентом са ликом Мустафе Кемала Ататурка, оснивача секуларне турске државе пре 89 година после распада Отоманског царства.

Градоначелник Хусеин Авни Мутлу на свом Твитер налогу навео је истанбулска полиција није имала намеру да разбија протест, већ да је "њихова намера била да уклоне знакове и слике са статуе Ататурка и са Ататурковог културног центра.

Због целодневне интервенције полиције Платформа солидарности Таксим заказала састанак на тргу. Та платформа, која је организована ради спречавања остварења развојног пројекта у истанбулском парку Гези, позвала је свакога да присуствује и пружи подшку протестима у парку Гези.

Ердоган тражи од демонстраната да се повуку

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган позвао је данас демонстранте да се повуку из централног истанбулског парка Гези после 12 дана протеста који је однео и четврту жртву, док је близу пет хиљада демонстраната повређено и још око 600 полицајаца.

"Позивам их да се повуку из парка и молим их као премијер", рекао је Ердоган на састанку парламентарне посланичке групе његове Партије правде и развоја.

Према његовим речима турска економија је угрожена због целокупне ситуације у земљи и постојања "намера да наруши имиџ Турске као део систематског плана".

Током ноћи турска полиција употребила је у Анкари сузавац да би растерала неколико стотина демонстраната који већ 12 дан демонстрирају против владе премијера Реџепа Тајипа Ердогана.

Полиција за разбијање демонстрација преплавила је улицу Тунали Хилми, па су власници ресторана били приморани да затворе објекте.

Најновији потез турске полиције уследио је пошто је премијер Ердоган пристао да се састане са организаторима протеста који су почели 31. маја мирним демонстрације против пројекта постављања реплике касарне из доба Отоманског царства у истанбулском парку. Тај састанак је планиран за среду.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару