Читај ми!

Ердоган: Стрпљење владе није безгранично

Више десетина хиљада демонстраната изашло на улице Истанбула, Анкаре и Измира, где су палили гуме и бацали петарде на полицију која је узвратила сузавцем. Били смо стрпљиви, и даље смо стрпљиви, али наше стрпљење има границе, поручио премијер Ердоган.

Десетине хиљада демонстраната поново изашло на улице Истанбула, Анкаре и Измира. Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган поручио је у Анкари да стрпљење његове владе "има границе".

"Били смо стрпљиви, и даље смо стрпљиви, али наше стрпљење има границе", рекао је Ердоган хиљадама присталица његове владајуће Партије правде и развоја (АК), који су га дочекали на аеродрому у Анкари.

"Нико не треба да буде песимистичан и да брине. Турска је прошла много тога у прошлости, а превазићи ће и ово", рекао је Ердоган.

Његов говор често је прекидао аплауз окупљених који су махали заставама Турске и узвикивали "Турска је поносна на тебе", јавио је АФП.

Премијер је рекао и да је у немирима у земљи повређено више од 600 полицајаца.

Ердоган је раније данас поручио својим присталицама да нема намеру да ублажи став, а демонстранте је још једном назвао "терористима", "пљачкашима" и "вандалима".

Турски премијер је, међутим, своје присталице позвао да се клоне сукоба с опозицијом, предвиђајући да ће његова происламска партија АКП "одржати лекцију из демократије" победом на локалним изборима марта идуће године.

"Хоћу да им дате лекцију на демократски начин на локалним изборима кроз седам месеци. Тако ћете дати одговор онима који протурају лажне вести у земљи и свету", рекао је Ердоган.

Ердоган је демонстранте окарактерисао и као снаге које се противе напретку Турске.

"Ако питате неког од тих људи који себе зову еколозима, они не желе ниједну инвестицију у Турској. Избори следећег марта промениће много тога", рекао Ердоган.

Провладини демонстранти гађали су касно ноћас камењем противнике владе у граду Адану, а како преноси Анадолија, полиција је евакуисала жене и децу, али су две супротстављене групе наставиле да се туку палицама и гађају камењем.

С друге стране, гувернер Истанбула Хисејин Авни Мутлу саосећа са демонстрантима. Он је рекао да претходне ноћи није могао да спава и да је устао у шест часова како би поздравио младе људе који су спавали у парку Гези уместо у топлим креветима.

"Волео бих да сам са вама. Чак и ако не можемо да се сложимо, обавезни смо да делимо проблеме гледајући једни другима у очи хумано и са правдом јер је сваки појединац вредан и посебан," написао је Мулту на Твитеру, а пренео је турски лист Хуријет.

Протести, који су у међувремену захватили целу Турску, почели су 28. маја у Истанбулу, као еколошки, због владиног плана да изгради трговински центар у парку код трга Таксим.

Демонстрације су због оштре реакције полиције убрзо добиле антивладин карактер и прошириле се на друге градове. Демонстранти оптужују конзервативну владу да је ауторитарна и да исламизира секуларну турску државу.

До сада је у протестима погинула два демонстранта и један полицајац, а стотине су повређене и приведене.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару