Читај ми!

Анкара, сузавцем на демонстранте

Полиција у Анкари растерује више од 5.000 демонстраната воденим топовима и сузавцем. Званичници кажу да је све под контролом. Ни девети дан не јењавају немири на улицама турских градова. Ердоган осудио "анархисте и екстремисте који дефилују по главним градовима земље и пркосе његовом ауторитету".

Турска полиција употребила је сузавац и водене топове како би растерала око 5.000 људи који су протестовали у центру Анкаре, деветог дана протеста против владе.

Полиција је интервенисала на Тргу Кизилај против окупљених који су блокирали саобраћај и одбили да се разиђу, јавио је АФП, а у телевизијским извештајима се наводи да је неколико људи повређено.

Упркос томе што је премијер Реџеп Тајип Ердоган раније данас поново позвао демонстранте да се хитно разиђу, десетине хиљада људи и даље се налазе и на Тргу Таксим у Истанбулу.

Хиљаде присталица ривалских фудбалских клубова "Фенербахче", "Галатасарај" и "Бешикташ" оставили су по страни све нетрпељивости и придружили се окупљенима у Истанбулу, палећи на десетине бакљи.

Протести у Турској су почели крајем маја због противљења плановима владе да се, уместо парка, на централном тргу у Истанбулу изгради тржни центар, али су се након оштре реакције полиције пре девет дана проширили и на друге градове и претворили у антивладине демонстрације какве у овој земљи нису виђене деценијама.

У нередима је на хиљаде људи повређено, а троје погинуло.

Раније данас Ердоганова владајућа партија Правде и развоја (АК) негирала је могућност одржавања превремених избора након више од недељу дана насилних антивладиних протеста и оптужила главну опозициону партију да покушава да свргне Ердогана нелегитимним средствима.

Упитан да прокоментарише протесте, заменик шефа АК Хусеин Челик после састанка извршног одбора партије рекао је новинарима да је "тај процес под контролом владе" и да "нема разлога за забринутост", али није прецизирао које ће мере бити предузете ако се окупација трга не обустави.

Он је поновио Ердоганову тврдњу да је немире изазвала "банкарска завера" како би дестабилизовала привреду у земљи, јавио је АП.

И у осталим градовима хиљаде гневних Турака су изашле на улице, како би се придружили масовним антивладиним протестима, пркосећи апелу премијера Реџепа Тајипа Ердогана да се окончају највећи цивилни немири у последњих 10 година колико се он налази на власти.

Демонстранти су почели да пристижу на трг Таксим у Истанбулу рано јутрос са храном и ћебадима како би заузели место за демонстрације које ће се одржавати током викенда. У парку Гези, који се налази на тргу, подигнут је велики шатор, преноси АФП.

"До пре недељу дана нисам могла да замислим да спавам на улицама Истанбула. Сада не знам како бих могла да се вратим назад", каже 22-годишња Алејна, склупчана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару