Читај ми!

Турска, демонстранти не одустају

Нова окупљања на улицама Истанбула. Ердоган захтева да се протести хитно окончају, а демонстранти поручују да неће одустати док он неподнесе оставку. Европска унија позива Анкару да казни одговорне за убиство два и рањавање хиљада демонстраната.

Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган захтева од демонстраната да хитно окончају протесте, а они поручују да не одустају од захтева да он поднесе оставку. Европска унија позива Анкару да истражи прекомерну употребу силе на антивладиним протестима и казни одговорне за убиство два и рањавање хиљада демонстраната.

Не одустају ни премијер, ни антивладини демонстранти. По повратку са турнеје по Магребу, Тајип Ердоган је пред присталицама у Истанбулу поручио демонстрантима да окончају протесте против конзервативних реформи које влада спроводи. Оштром реториком, премијер је одбацио могућност одустајања од пројекта преуређења централног истанбулског трга Таксим, у османском стилу.

"Протести су изгубили демократски карактер и прерасли су у вандализам. Влада све ради по закону, а урбанистички пројекат у Истанбулу - поштује нашу историју и културу", рекао је турски премијер.

Ердоганове присталице поручују да подржавају премијера и владу.

"Стране силе су умешане у антивладине демонстрације. Смета им што је Турска привредно јака земља, која је отплатила дугове ММФ-у", кажу у Истанбулу.

После изјаве премијера, нова протестна окупљања на улицама града на Босфору.

"Протест против владе је легалан", кажу демонстранти и наглашавају да нису терористи, већ да траже право да мирно протестују.

Европска унија затражила је од власти у Истанбулу истрагу о претераној употреби силе полиције над демонстрантима, подсећајући да у демократији нема места за то.

Комесар ЕУ за проширење Штефан Филе рекао је да је срећан што је "чак и турска влада" признала да је коришћена прерана сила.

"Сада је важно да се што пре покрене истрага и да се одговорни за насиље приведу правди", поручио је Филе.

Аналитичари сматрају да би протести који су почели у Истанбулу, граду у коме се најбоље види како се земља мења - могли да умање Ердоганове изгледе за кандидовање на председничким изборима следеће године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару