Читај ми!

И даље траје борба са поплавама

Немачка и даље под водом. У северним покрајинама милиони џакова с песком распоређени дуж речних обала. Поплаве у Аустрији однеле пет људских живота. Орбан поручио Мађарима да се припреме на најгоре.

Милиони џакова са песком распоређени су дуж речних обала у северним покрајинама у Немачкој, док је у Магдебургу, главном граду Саксоније-Анхалт, ниво Лабе виши него при катастрофалним поплавама 2002. године.

У покрајини Саксонија је врх воденог таласа већ прошао, али поплаве прете северу Немачке.

Посебно критична ситуација је у Милбергу на Лаби, где је вода ноћас достигла ниво од 9,88 метара, а тек се очекује врх воденог таласа.

Око 2.100 грађана овог места требало је добровољно да напусте своје домове, али их је већина, како јављају медији, остала у кућама. Ту, иначе, није највећи проблем ниво воде, већ дуготрајност поплава.

У Саксонији-Анхалт је ситуација стабилна, али тешка и, премда притисак на бране поред река опада, ниво воде је и даље рекордан.

У Магдебругу, главном граду те покрајине ниво Лабе премашио је онај из 2002. године. Тада је био 6,72, а ноћас 6,97 метара, с тенденцијом раста, јављају медији, указујући да се врх воденог таласа очекује у недељу и да је нормални ниво Лабе код Магдебурга два метра.

Ситуација је и даље тешка у Аустрији, где је у поплавама пет људи изгубило живот, пошто је у покрајини Горња Аустрија један ватрогасац изгубио живот.

Још се две особе воде као нестале, чија судбина се не зна од првог дана проблема са набујалим рекама и одронима услед кише.

Становништво широм земље ради на уклањању штете од поплава, а велики проблем представља продирање воде из река у бунаре и септичке јаме.

Аустријска железница успела је у четвртак да оспособи готово читаву своју мрежу кроз Аустрију.

Орбан: Припремите се на најгоре

Мађарски премијер Виктор Орбан најавио је да ће се Мађарска данас суочити са врхом поплавног таласа и поручио сународницима да треба да се припреме на најгоре, јавила је национална новинска агенција МТИ.

"Нажалост, водостај Дунава измерен на граници већ је премашио максимални ниво свих времена", рекао је Орбан на конференцији за новинаре.

Дунав је јутрос достигао 8,79 метара у оближњим Нагибајчу што за четири центиментара изнад претходног рекордног водостаја.

"Треба да се припреми за најгоре", рекао је Орбан и замолио Мађаре да буду кооперативни у напорима да се спречи катастрофа, мада су већ највеће број снаге за ванредне ситуације упућене у критичне делове земље у Мосон рукавац и код Гиорујфалу, наводи МТИ.

АФП јавља да око 10.000 људи, укључујући и мађарске војнике, радило је током ноћи и јутра да би ојачали заштитни насипа дуж око 700 километара дуж обале реке Дунав.

Братиславом је током ноћи прошао поплавни талас на Дунаву без већих непредвиђених штета пошто је нови систем насипа и мобилних баријера успео да задржи реку упркос највишем водостају у историји од 10,31 метара.

Од уторка када је у Братислави проглашено ванредно стање ватргоасци, војници и добровољци успели су да поставе мобилне металне баријере и да спрече поплаве центра словачке престонице.

У Чешкој се после пет дана великих поплава на Влтави, Лаби и њиховим притокама набујале реке полако повлаче у корита и поплаве угрожавају сада свега 13 места у земљи док је почетком седмице таквих места било преко 50.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару