Читај ми!

Немачка против двојног држављанства

Немачка влада блокирала предлог закона који би имигрантима омогућио двојно држављанство. Деца имиграната која су рођена у Немачкој могу да задрже оба држављанства - и немачко и оно њихових родитеља - све док не напуне 18 година, када морају да се определе за једно од та два.

Коалициона влада немачке канцеларке Ангеле Меркел блокирала је предлог за одобравање двојног држављанства за стотине хиљада имиграната, упркос томе што настоји да привуче образовану и обучену радну снагу, а опозиција је оптужила коалициону владу за расизам.

Левичарска опозиција је оптужила коалициону владу да се држи застарелих схватања и да има антитурски став који је на ивици расизма, пренела је агенција Ројтерс.

Предложени закон би имао највећи утицај на становнике Немачке турског порекла.

Конзервативци у немачком парламенту сматрају да је од кључног значаја смањење препрека за рад имиграната у Немачкој и њихово ефикасно интегрисање, док би давање двојног држављанства, како они тврде, могло да доведе до формирања паралелних друштава и да омогући Турској политички утицај у Немачкој.

Немачка сада не дозвољава никоме да стално поседује два држављанства, мада постоје изузеци, као што су становници других чланица Европске уније и Швајцарске.

Деца имиграната која су рођена у Немачкој могу да задрже оба држављанства - и немачко и оно њихових родитеља - све док не напуне 18 година, када морају да се определе за једно од та два.

"Двојно држављанство се додељује два пута чешће онима без турских корена, него онима који су турског порекла", рекла је Севим Дагделен, кћерка турског имигранта и чланица парламента из партије Левица.

Турски премијер Тајип Ердоган критиковао је немачку имиграциону политику, истакавши да она приморава имигранте да потискују своју културу и језик.

Владајућа коалиција је данас одбацила предлог партије Левица да се укине захтев који налаже да особе које се придружују својим супружницима у Немачкој већ треба да поседују извесно знање немачког језика.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару