Читај ми!

Поплаве у централној Европи

Дунав, Лаба и њихове притоке због виског водостаја угрожавају југоисточни и источни део средње Европе. У Немачкој су угрожени градови на истоку земље. Дрезден поплављен. Беч и Братислава се спремају за поплаву, у Прагу је најтеже прошло а у Будимпешти је због надошлог Дунава проглашена узбуна. Поплаве су до сад узеле најмање десет живота.

Дунав, Лаба и њихове притоке због виског водостаја угрожавају средњу Европу. У Немачкој су угрожени градови на истоку земље. Дрезден, Беч и Братислава се спремају за поплаву, у Прагу је најтеже прошло а у Будимпешти је због надошлог Дунава проглашена узбуна. Поплаве су до сад узеле десет живота.

Водостај Дунава у Аустрији данас ће достићи врхунац у Бечу, док околним градовима прети даљи пораст водостаја. Један мост у Бечу је поплављен од јуче, као и неки ресторани надомак Дунава, док би мрежа посебне канализације требало да спасе град од поплаве. Од почетка поплава у Аустрији две особе су погинуле, а две нестале. Пловидба Дунавом је забрањена.

Словачка на свом делу тока Дунава очекује да поплавни талас из Немачке и Аустрије буде као током разорне поплаве 2002. године. Градоначелник Братиславе Милан Фтачњик прогласио је јуче ванредно стање.

У четвртак увече у Братислави се очекује поплавни талас изнад десет метара, док је Дунав јутрос достигао водостај од 9,68 метара, што хидро-метеоролози процењују као "стогодишњу поплаву".

"У Братислави нема потребе да се евакуишу грађани. Мобилне баријере и насипи би требало да издрже, навео је градоначелник Фтачњик.

Ватрогасци и спасиоци су разместили возила, чамце и пумпе дуж целог тока Дунава кроз Словачку.

Влада је послала у помоћ 350 војника, а премијер Роберт Фицо је обећао да ће се наћи још новца ако затреба.

Криза која од недеље траје у сливу реке Влтаве у Чешкој, прелила се у реку Лабу која поплавним таласом с водостајем као у највећој поплави 2002. године, сада угрожава север Чешке.

У Прагу који је избегао поплаву свог историјског центра, овог пута су се улице у четвртима уз реку претвориле у канале.

Праг је овог пута избегао поплаву свог историјског центра, а улице у четвртима уз реку се нису претвориле у канале.

Поштеђен је и метро у који је Влтава провалила и демолирала га у поплави 2002. године. Водостај Влтаве у Прагу је јутрос нижи за читав метар, те метро поново саобраћа, осим у најужем центру.

Борба с поплавним таласом преселила се неколико десетина километара на север, у Мњелњик, на ушцу Влтаве у Лабу где вода на неким местима пробија импровизовани насип и прети да поплави ниже четврти одакле је становништво евакуисано.  

Евакуисан је још раније и Терезин, бивши нацистички концентрациони логор и истоимени градић који се 2002. године изненада обрео у великом језеру.

У Усти над Лабом река је већ прешла водостај од 10 метара који могу да задрже мобилне баријере и почела је да се прелива преко њих.

Затворени су мостови, поплављени прилазни путеви, а једина веза између две обале су возови.

У поплавама у Чешкој за четири дана је погинуло осморо људи, више од 8.000 је напустило домове, а са набујалим рекама бори се 14.000 ватрогасаца и 1.300 војника.

Узбуна је проглашена у Будимпешти која се припрема за раст водостаја Дунава већи од рекордног из 2002. године када су Средњу Европу погодиле катастрофалне поплаве.

"По последњим подацима, велики водостај ће доћи у понедељак, са нивоом од 875 сантиметара", саопштило је Министарство унутрашних послова Мађарске.

"Маса воде која нам долази је огромна и представља праву претњу за људске животе, али можемо све да заштитимо ако радимо добро", рекао је премијер Виктор Орбан и додао да је наредних дана могућа евакуација становништва.

Орбан је рекао да је за пружање помоћи већ спремно 3.600 полицајца и 8.000 војника.

Европска комисија обећала је Немачкој, Аустрији и Чешкој, тешко погођеним поплавама помоћ из специјалног Фонда солидарности који је Европска унија формирала после поплава у Средњој Европи 2002. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару