Читај ми!

Турска, и синдикати против владе

Турска полиција поново употребила сузавац и водене топове. Стотине демонстраната игнорисало упозорења да се разиђу са улица у Истанбулу, Анкари и граду Хатају на југоистоку земље где је јуче погинуо један младић. "Таксиме, држи се, радници стижу", узвикивали демонстранти, који су се данас окупили на позив синдиката.

20.45 - Анкара, полиција поново покушала да растера демонстранте сузавцем. 

13.27 - Турска полиција ухапсила 25 особа под оптужбом да су, преко друштвених мрежа, позивали грађане на демонстрације. 

Масовни антивладини протести у Турској ушли су у шести дан након што грађани нису послушали јучерашњи позив владе да прекину с њима.

Хиљаде људи окупило се данас после подне, шестог дана протеста, на истанбулском тргу Таксим на позив синдиката, јављају новинари Франс преса.

Пристижући са различитих страна, носећи црвене или беле заставе, демонстранти су заузели трг Таксим, централно место протеста који потресају Турску. Демонстранти траже оставку премијера Реџепа Тајипа Ердогана.

"Таксиме, држи се, радници стижу", узвикивали су окупљени.

Најмање 10.000 људи, неки носећи беџеве са ликом оснивача модерне Турске Мустафе Кемала Ататурка, прошетали су се престоницом Анкаром носећи турске заставе, јавља новинар АФП.

"Ова нација се неће сагињати пред тобом!", поручили су демонстранти премијеру Ердогану.

Демонстранти су данас затражили и смену челника полиције у Истанбулу, Анкари и другим градовима због прекомерне употребе силе.

Делагација активиста разговарала је са замеником премијера Булантом Аринчом и захтевала пуштање из притвора свих ухапшених демонстраната, забрану употребе сузавца и смену челника полиције који су дозволили насиље над демонстрантима.

Овај потез заменика премијера тумачи се као омекшавања става турских званичника према демонстрантима, у одсуству премијера Тајипа Ердогана који се налази ван земље.

Полиција је рано јутрос употребила сузавац и водене топове на стотине демонстраната који су игнорисали упозорења полиције да се разиђу у Истанбулу, Анкари и граду Хатају на југоистоку земље где је јуче погинуо један младић, јавио је АФП.

У демонстрацијама је погинуло укупно двоје људи, влада је саопштила да је повређено 300, док групе за људска права кажу да повређених има више од 2.000.

Насиље је настављено након што је други по величини синдикат саопштио да ће се придружити протестима против владе и позвао да се данас штрајкује.

Полиција привела "Твитераше" 

У западном граду Измиру, полиција је рано јутрос привела најмање 25 људи јер су преко "Твитера", како наводе, слали клеветничке и лажне информације које доводе у заблуду, јавила је државна агенција Анадолија.

Заменик премијера Турске Булент Аринч јуче се извинио демонстрантима повређеним у сукобима с полицијом и тај чин поздравиле су САД, мада то није умирило незадовољне Турке.

Неколико хиљада људи окупило се и јутрос на Тргу Таксим узвикујући пароле против премијера Реџепа Тајипа Ердограна који је јуче критиковао демонстранте назвавши из екстремистима и вандалима. Он се налази у посети Алжиру у оквиру четвородневне посете северној Африци.

"Вандали су овде. Где је Тајип?", узвикивали су демонстранти.

Они оптужују Ердогана, који је три пута узастопно победио на изборима, да спроводи конзервативну исламску реформу у секуларној држави.

И турски нобеловац, писац Орхан Памук, је осудио "репресивно понашање" Ердоганове владе, истичући да су оне узрок насилних немира у земљи.

У чланку објављеном у интернет издању дневника "Хуријет", Памук је рекао да је "неосетљива политика несумњиво део све ауторитарнијег и репресивнијег става владе".

Атмосфера на Тргу Таксим, за разлику од претходних пет дана, није била толико напета већ се чула музика и певало се. Чак су се ујединили и љути ривали, навијачи фудбалских клубова Галатасараја и Бешикташа, пренела је француска агенција.

Протести су избили у петак након што је полиција употребила сузавац да растера мирне демонстрације против планова градње на месту где се налази парк Гези, на тргу Таксим, који представља ретку зелену оазу тог града.

Демонстрације су, потом, прерасле у масовне антивладине протесте у Истанбулу, Анкари и још неколико десетина других градова.

Аринч се јуче извинио повређенима у сукобу с полицијом и рекао да је влада научила лекцију из онога што се дешавало ових дана. Извињење се, како је додао, не односи на изгреднике.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару