Читај ми!

Путин: Што пре нови споразум са ЕУ

Русија и ЕУ желе што пре да заврше рад на новом основном Споразуму о партнерству и сарадњи, рекао руски председник Владимир Путин на Самиту Русија–ЕУ у Јекатеринбургу. И председник Европске Комисије Жозе Мануел Барозо заинтересован да се нови споразум формулише што пре.

Русија и Европска унија заинтесоване су да у максимално кратком року заврше рад над новим основним Споразумом, рекао је руски председник Владимир Путин, отварајући пленарну седницу и званични део 31. Самита Русија Европска унија који се одржава у Јекатеринбургу.

Путин је нагласио да се Споразуму о партнерству и сарадњи који постоји између Русије и Европске уније 2014. године навршава 20 година.

Заинтересованост да се нови Споразум формулише што пре истакао је и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, преносе руски медији.

Путин је у Јекатеринбургу изјавио да је крипарска криза показала да су неопходне додатне консултације како би се повећало поверење и транспарентност у односима Русије и Уније.

"Нама је важно да добијемо информацију из прве руке о мерама које се предузимају како би се нормализовала ситуација у еврозони. Дужнички проблем Кипра бацио је додатно светло на неопходност да се одрже додатне консултације и додатне активности на повећању поверења  транспарентности у нашим односима", изајвио је руски председник, а преноси агенција Интерфакс.

Када је реч о енергетском дијалогу, руски председник каже да његов успех зависи од узајамних интереса и од тога да ли је обезбеђена предвидљивост у пословању.

Главне теме пленарне седнице другог дана Самита Русија–ЕУ су, поред новог споразума између Русије и ЕУ, и трговинска размена, енергетика као и либерализација визног режима за одређене групе грађана и краћа путовања.

Самит је, традиционално, почео синоћ неформалном вечером у уском кругу којој су присуствовали председник Русије Владимир Путин, председавајући ЕУ Херман ван Ромпеј, председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо и шефица европске дипломатије Кетрин Ештон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару