Читај ми!

Централна Европа под водом

Поплаве у централној Европи однеле су 12 живота. Излили се Дунав, Лаба, Влтава, и још неколико река, па су поплављени делови Прага и Линца. У прекиду железнички саобраћај Минхен – Беч. У Братислави власти су прогласиле ванредно стање.

У поплавама у централној Европи страдало 12 људи. Под налетом воде, бране попуштају.

Дунав је поподне у Доњој Аустрији достигао највиши ниво од готово 11 метара, што се у последњих 100 година догодило још само 2002. године. Код Мелка, под великим притиском воде, брана је попустила па се убрзо цело насеље нашло под водом.

Истовремено на западу Аустрије, код Салцбурга вода се повлачи, па је почело рашчишћавање.

У Немачкој је 10.000 људи већ евакуисано из нижих области у Саксонији и делова Баварске. Због високог водостаја Рајне на југу земље бродски саобраћај биће обустављен бар до четвртка ујутро.

Многи путници су остали заробљени на станицама јер и возови на саобраћају а упрекиду су све железниче линије од Минхена до Беча.

Немачка канцеларка Ангела Меркел обишла је поплављена подручја и град Пасау, где је ситуација најкритичнија, јер су поплаве достигле највиши ниво од 16. века.

У многим градовима у немачким покрајинама Баварској, Саксонији, Саксонији Анхалту и Тирингији затворене су школе, улице су затворене за саобраћај, а железнички саобраћај касни или је у прекиду.

У савладавању последица поплава помаже и више хиљада припадника војске, савезне полиције и организација за цивилну заштиту.

Поплавни талас стигао је до Братиславе, а власти су прогласиле ванредно стање на територији целе словачке престонице. Најкритичније је у округу Девин, који је у поподневним сатима због изливања одсечен од света.

"Најугроженије су куће уз главни друм. Иако су постављене барикаде, доњи спратови су под водом", каже једна грађанка.

Највише жртава је у Чешкој - чак седам, а вода све више надолази. Баријере подигнуте дуж Влтаве заштитиле су историјски центар Прага, али је под водом предграђе, где је наређена хитна евакуација.

Наредних сати помоћ стиже и са неба. Очекује се разведравање, пораст ваздушног притиска изнад средње Европе и пет дана без падавина.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару