Читај ми!

Вашингтон шаље ракете "патриот" у Јордан

Због војних маневара, америчка војска ће у Јордану распоредити ракете "патриот" и борбене авионе Ф-16. Постоји могућност да део арсенала остане у земљи која се граничи са Сиријом, рекао портпарол Централне команде оружаних снага САД.

Сједињене Америчке Државе ће, због маневара, распоредити пројектиле анти-ракетног система "Патриот" и борбене авионе Ф-16 у Јордану који се граничи са Сиријом, а део тог наоружања може тамо и остати, саопштила Централна команда оружаних снага САД.

Ракетни лансери и авиони Ф-16 "биће по одобрењу распоређени у Јордану ради вежбе" под називом "Жељни лав", рекао је портпарол Централне команде оружаних снага САД, потпуковник Т.Г. Тејлор.

Према његовим речима, ради ојачавања способности и одбране Јордана, нешто од те опреме може остати после вежбе, на захтев јорданске владе.

Одлука о останку опреме у Јордану може поново подстаћи нагађања о могућности војне интервенције САД у Сирији, што Бела кућа сматра последњом опцијом.

Амерички званичник није рекао колико ће Ф-16 учествовати у маневрима или колико би они потом остали у Јордану.

САД су подржале сличну операцију почетком ове године у Турској где је НАТО распоредио лансере "патриот" дуж границе са Сиријом.

Размештање ракета у Јордану долази после неколико упозорења Вашингтона режиму сиријског председника Башара ел Асада због испоруке оружја шиитском покрету Хезболах у Либану, који има подршку Дамаска.

Израел је запретио да ће трансфер оружја из Сирије у Либан спречити нападима из ваздуха.

Јордан где је више од 500.000 избеглица из Сирије, забринут је због ширења сиријског конфликта.

Амерички министар одбране Чак Хејгел у априлу је рекао да је око 150 припадника америчких оружаних снага од прошле године у Јордану, уз 200 стално стационираних војника.

Ракете "патриот" могу да оборе ракете "скад" или друге пројектиле кратког домета који су део Асадовог арсенала.

Те ракете се могу користити и за успостављање зоне забране летова или за друге ваздухопловне операције.

У Сирији где више од две године траје грађански рат, уз све отвореније страно мешање с разних страна.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару