Читај ми!

С-300 у Сирији!

Прва испорука руских протиавионских пројектила допремљена у Сирију, тврди Башар ал Асад. Нема независне потврде ове информације. Израел, раније, најавио да ће уништити овај систем, уколико буде распоређен на сиријској територији.

Сиријски председник Башар ал Асад саопштио је да је прва пошиљка руских противавионских пројектила С-300 стигла у његову државу, као и да се ускоро очекује остатак система вредног око 800 милиона долара.

"Сирија је добила прву испоруку руских пројектила С-300... Остатак стиже ускоро", рекао је Асад либанској телевизији Ал Манар, блиској Хезболаху.

Москва је, одмах пошто је ЕУ укинула ембарго на испоруке наоружања устаницима, најавила да ће, зарад спречавања да сиријски конфликт прерасте у неконтролисани регионални сукоб, испоручити Асаду системе С-300, али западни експерти нису били уверени да ће се ти пријектили брзо наћи у рукама владиних снага.

Истовремено, Израел је упозорио Москву и Дамаск да С-300 покрива и ваздушни простор те државе, па ће га уништити чим буде допремљен.

Асад је, истовремено, потврдио да ће учествовати на мировној конференцији, која би средимом јуна требала да буде одржана у Женеви, али је и оценио да не верује у претеране домете тог скупа.

"Сирија и Хезболах су на истој страни", рекао је Асад. "Борбу ћемо наставити све док терористи не буду побеђени".

За сада, међутим, нема независне потврде да су делови система С-300 стигли у Сирију. Израел је, у уторак, тврдио да пошиљка још није ни кренула на пут.

Саветник за националну безбедност Израела Јаков Амидрор најавио је да ће Израел спречити да ракете С-300 у Сирији постану оперативне.

Амидрор је скицирао такозвану црвену линију Израела у вези са ракетама на састанку са 27 амбасадора из земаља Европске уније у Јерусалиму, пише данас израелски лист Хаарец.

Израелски министар одбране Моше Јаалон је у уторак рекао да ће Израел знати шта да ради ако ракете стигну до Сирије и изразио наду да се то неће десити. То је схваћено такође као иначе ретка претња Москви.

На брифингу иза затворених врата је јасно речено да Израел процењује да ће Русија пре или касније снабдети Сирију ракетним системом, али да то нема везе с Израелом, већ пре свега с руским ривалитетом са САД, Великом Британијом и Француском у односу на сиријско питање.

Схватили смо да израелска влада мисли да се трансфер ракета не може спречити и зато ће деловати против, али пре него што постану оперативне, рекао је један западни дипломата.

Тел Авив и Кипар у домету ракета  

Систем противваздухопловне одбране С-300 је један од најефикаснијих систем те врсте на свету, а највеће предности су му домет од 200 до 300 километара, висока прецизност, могућност праћења и напада више мета истовремено и отпорност на електронско ометање.

С-300 има довољно велики домет да од Дамаска и других важних градова у Сирији држи даље све непријатељске авионе, који би учествовали у бомбардовању на страни побуњеника или у успостављању зоне забрањеног летења изнад подручја где се воде борбе.

Руски систем би Сирији дао и велику стратешку предност у односу на САД и западне савезнике који размишљају о војној интервенцији, јер би великих број ваздухопловних база у региону био у домету ракета С-300.

Ту се посебно мисли на британску војну базу на Кипру и америчку базу Инџирлик у Турској.

Међутим, један тако сложен систем захтева неколико месеци обуке посаде ( поједине процене говоре и о годину дана увежбавања), тако да испорука система не значи и да је он у потпуности оперативан.

Оно што брине пре свега Израел, али и САД и савезнике, јесте да није познато да ли је Сирија раније ( пре избијања сукоба 2011) слала своје војнике на обуку у Русију и да ли су руски стручњаци већ дошли у Сирију да обучавају Асадове снаге за коришћење софистицираног система.

Проблем за Асада је и велики број побуњеничких група у готово свим деловима Сирије које могу да нападну систем, као и непрецизна линија фронта и несигурне линије за транпсорт и снабдевање посаде С-300.

Израел види С-300 као велику претњу по своју безбедност, јер, кажу у Тел Авиву, Асад тако може да гађа цивилне авионе изнад Тел Авива и већег дела Израела.

Русија са друге стране сматра да ће испоруком овог ракетног система охладити многе усијане главе и спречити наметање решења у сиријском грађанском рату.

Број коментара 77

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару