Читај ми!

Сирија, све више бораца Хезболаха

Неколико хиљада бораца Хезболаха ратује у Сирији на страни Башара ел Асада, тврде побуњеници, као и француски шеф дипломатије. Уједињене нације осуђују званични Дамаск због "коришћења" страних бораца, а САД тражи њихово хитно повлачење, посебно из стратешки важног града Кусаира.

После информација да неколико хиљада бораца Хезболаха ратује у Сирији на страни Башара ел Асада, Сједињене Државе позвале су Хезболах да повуче борце из те земље. Истовремено, Савет за људска права Уједињених нација тражи истрагу о убиствима цивила.

Француски министар спољних послова Лоран Фабиус први је у доњем дому француског парламента рекао да у Сирији ратује између три и четири хиљаде бораца шиитске екстртемистичке групе Хезболах на страни режимских снага, пренео је АФП.

Процењује се, преносе француски медији, да је Хезболах, кога директно подржава Иран, послао око 1.700 бораца само у стратешки важан град Кусаир пре недељу дана како би помогао снагама сиријског председника Башара ел Асада да заузму град који се сматра упориштем побуњеника. 

Истовремено, Савет за људска права УН који се хитно састао у Женеви усвојио је Резолуцију на предлог Катара, Турске и Сједињених Држава уз подршку 36 од 47 држава чланица којом се осуђује Дамаск за "коришћење" страних бораца у сукобима и тражи хитна истрага о злочинима у Кусаиру.

Против је била Венецуела, осам чланица је било уздржано, док су две делегације биле одсутне, преноси Ројтерс.

Високи комесар УН за људска права Нави Пилај је рекла да је недавно увођење страних бораца у оружани сукоб у Сирији који се боре са режимским или снагама сиријске опозиције "опасан елемент који дестабилизује регион".

Тамин Мадани, први секретар сиријске делегације у Женеви, осудио је предлагаче Резолуције, и наводе о "измишљеним масакрима" који се приписују сиријском режиму и његовим савезницима, те рекао да су цивили у Кусаиру жртве злочина Слободне сиријске војске и Ал-Каиде.

Портпаролка Стејт Департмента Џен Псаки рекла је да је присуство бораца Хезболлаха у Сирији неприхватљиво и опасно. САД траже да Хесболах хитно повуче своје борце из Сирије, рекла је Псаки.

Хезболах је шиитска исламска екстремистичка група и политичка партија са седиштем у Либану која прима финансијску и политичку подршку из Ирана и Сирије, а његово паравојно крило се сматра за покрет отпора широм већег дела арапског и муслиманског света.

Владе САД, Француске, Велике Британије, Аустралије, Канаде, Израела и још неких држава сматрају да је Хезболах терористичка организација.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару