Читај ми!

Пуцњава испред италијанске владе

Двојица карабињера рањена, а једна пролазница окрзнута метком у пуцњави испред седишта италијанске владе у Риму. Повређени стабилно. Ухапшен Луиђи Преити, који тврди да је хтео да пуца на политичаре из беса. У исто време, влада премијера Енрика Лета полагала заклетву у председничкој палати.

Испред палате Киђи у Риму, где је седиште италијанске владе, у пуцњави су повређена два карабињера и једна жена, а полиција je ухапсила једног човека.

Луиђи Преити (49), који је пуцао испред зграде италијанске владе, признао је истражитељима да је хтео да пуца на политичаре из беса, саопштио је тужилац који ради на овом случају Пјерфилипо Лавијани.

"Намера му је била да пуца на политичаре", рекао је новинарима Лавијани, заменик тужиоца града Рима.

У пуцњави су повређена двојица карабињера и једна жена трудница, у време док су премијер Енрико Лета и чланови кабинета полагали заклетву на километар даље у председничкој палати, преносе агенције.

Преити, незапослени мушкарац из Калабрије, испалио је шест хитаца на двојицу карабињера на дужности испред зграде владе у Риму.

Повређени се налазе у једној болници у Риму и у стабилном су стању, док је трећа повређена жена трудница, која је у време пуцњаве шетала центром Рима са мужем и сином, окрзнута метком.

Градоначелник Рима Ђани Алемано је рекао да пуцњава није била акт тероризма, али и да "политичка клима није помогла", преноси Ројтерс.

Преити је ухапшен на лицу места, где су окупљени чекали да се нови премијер појави.

Агенције су раније јавиле да је умерени левичар Енрико Лета званично положио заклетву као будући председник коалиционе владе на церемонији у председничкој палати, удаљеној око километар од места пуцњаве.

Министри су положили заклетву пред председником Ђорђом Наполитаном, који је изабрао премијера и имао централну улогу у избору чланова кабинета.

Нови премијер, функционер Демократске партије левог центра, саставио је коалициону владу уз подршку партије десног центра Народа слободе Силвија Берлусконија.

Заменик премијера и министар унутрашњих послова биће Анђелино Алфано, један од најближих савезника бившег премијера Силвија Берлусконија.

Генерални директор Банке Италије Фабрицио Сакомани преузеће министарство привреде, док ће бивша европска комесарка Ема Бонино бити нови министар спољних послова.

Појавило се и ново министарство - за интеграцију и питања имиграната, на чијем је челу прва тамнопута министарка у историји земље, пореклом из Демократске Републике Конго, Сесил Куенж.

Многи од њих на свечано полагање заклетве дошли су у Празничну салу председничке палате Квиринале са пријатељима и рођацима, наводе агенције. 

"Нова подмлађена влада", "Одлази стара гарнитура", тако италијанска штампа данас пише о новој италијанској влади предвођеној премијером Енриком Летом, истичући да се ради о првој влади која је ујединила левицу и десницу.

"Више жена и младих", наводи угледни лист Коријере дела сера коментаришући присуство седам жена међу 21 министром, што је рекорд за Италију.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару