Читај ми!

Исландска опозиција прогласила победу

Опозиција десног центра прогласила победу на парламентарним изборима на Исланду. На власт ће се вратити десничарска Независна партија и центристичка Напредна партија, које се залажу за прекид преговора о приступању Исланда Европској унији.

Победу на парламентарним изборима прогласила је Исландска опозиција десног центра, после обрађених 45 одсто гласова, чиме су бирачи казнили актуелну левичарску владу због оштрих мера штедње у протекле четири године.

Ако први резултати јучерашњих избора буду потврђени, на власт ће се вратити десничарска Независна партија и центристичка Напредна партија, које се залажу за прекид преговора о приступању Исланда Европској унији.

"Независна партија сада поново преузима на себе дужност. Садашња ситуација захтева промене", изјавио је лидер победничке партије Бјарни Бенедиктсон (43) у обраћању присталицама и навео да је спреман да преговара у циљу формирања владајуће коалиције после збацивања социјалдемократа са власти.

Бенедиктсон је навео да, после пребројаних 45 одсто гласова бирача, његова партија би требало да има 21 од укупно 63 посланичка места, пренела је агенција АФП.

То би значило велики обрт и повратак на власт две исландске партије збачене на изборима 2009. године због најтеже финансијске кризе, која је икада погодила Исланд, са 320.000 становника.

Због пропасти банкарског сектора 2008-ме, Исланд је запао у дубоку рецесију, па је био принуђен да тражи зајам од ММФ-а.

Захваљујући строгим мерама штедње извукао се из рецесије и сада бележи скроман привредни раст од 1,6 одсто.

Но, свако десето домаћинство касни са отплатом кредита за некретнине, а многа су и презадужена.

Анкете показују да две трећине бирача не види корист од преношења дела суверенитета на Брисел, јер Исланд већ има споразум о слободној трговини с Европском унијом и у шенгенском је простору.

Победници избора, десничарска Независна партија и центристичка Напредна странка обећавају референдум о раскиду преговора са Европском унијом, започетих пре три године.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару