Читај ми!

Пронађени живи у рушевинама зграде у Даки

Деветоро живих људи нађено у остацима вишеспратнице у Бангладешу, али спасиоци још не могу да их извуку. Једна радница извучена из рушевина. За сада пронађене 362 погинуле особе у срушеној фабрици у Даки. Ухапшен власник срушене зграде.

Спасиоци су нашли деветоро живих људи у остацима вишеспратнице у Бангладешу која се срушила пре пет дана, али још не могу да их извуку. Власти су за данас најавиле коришћење тешке опреме да би се ископао тунел кроз рушевину и тиме олакшао приступ до преживелих и да би се дошло до тела погинулих.

За сада је број погинулих 362 у срушеној осмоспратници у којој је било пет фабрика конфекције. То је несрећа са навише жртава у историји индустрије одеће Бангладеша која доноси 20 милијарди долара годишње и главни је ослонац привреде те земље.

Спонтано рушење зграде у среду и претходне несреће у фабрикама одеће су истакли проблем лоших услова рада радника. Они за по само 38 долара месечно производе одећу врхунских светских брендова.

Генерал-мајор Војске Чаудури Хасан Сухраварди, координатор спасилачке операције, рекао је да ће се данас покушати извлачење деветоро преживелих. За покушај уклањања бетонских блокова биће употребљена лака опрема и људство с крамповима и лопатама.

"Али, ако не успемо за неколико сати, почећемо следећу фазу", коришћење тешке механизације, укључујући и хидрауличне дизалице и пнеуматске бушилице за бушење рупе од врха срушене зграде наниже, рекао је новинарима и указао да ће се то обавити пажљиво, да се не би сакатила тела.

Међу малобројним добрим вестима је да је једна радница данас жива извучена из рушевине, где је, уз њу, један тежак рањеник кога данас покушавају да извуку.

Власник зграде ухапшен је данас на граници с Индијом, пошто је од среде, када се догодила несрећа, био у бекству, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Власник се појавио испред зграде Рана Плаза дан пре рушења, у уторак, када се појавила огромна пукотина на конструкцији и уверио станаре, укључујући и власнике пет погона фабрика одеће, да је зграда безбедна, и око 3.000 радника је ушло у зграду и наставило нормално да ради, додаје АП.

У суботу је притворено шесторо, укључујући три власника две фабрике. Притворени су и супруга власника зграде који је у бекству, и два државна инжењера који су одобрили пројекат за иградњу те зграде. Власник је имао одобрење за изградњу пет спратова, али је илегално додао још три.

Иако је у уторак у згради настала велика пукотина, власник је уверавао фабриканте и друге који ту користе пословни простор, да је зграда безбедна. Једна банка и неке продавнице на првом спрату су затвориле своје просторије у среду пошто је полиција наредила евакуацију, али директори фабрика одеће су наредили радницима да остану да раде.

Зграда се срушила неколико сати касније, а већина жртава је здробљена масивним блоковима бетона. Удружење произвођача одеће је саопштило да су фабрике у тој згради имале 3.122 запослена, али се не зна колико их је ту било када се срушила. Број преживелих је око 2.500.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару