Читај ми!

Италија добила нову владу

Италија, два месеца после избора, добија владу. Енрико Лета, заменик лидера Демократске партије левог центра, обавестио је председника Ђорђа Наполитана да је саставио коалициону владу уз подршку партије десног центра Народа слободе Силвија Берлусконија. О поверењу влади, која у недељу полаже заклетву, парламент гласа у понедељак.

Енрико Лета, заменик лидера Демократске партије левог центра, обавестио је председника Италије Ђорђа Наполитана да је саставио коалициону владу уз подршку партије десног центра Народа слободе Силвија Берлусконија. Тако би Италија после двомесечног политичког вакума коначно у понедељак могла да добије нову владу.

Некада се говорило да смена италијанских влада и није нека вест, јер се то дешавало сваких неколико месеци. Али сада је нова влада и те како вест, јер се одавно није десило да Палата Киђи буде без станара пуна два месеца.

Да би Италија могла да добије нову владу прво је најавио, после двосатних разговора са мандатаром Енриком Летом, Силвио Берлускони, без кога, упркос свим скандалима, италијанска политичка сцена, чини се, не може.

Берлускони неће бити министар економије али је, кажу, поставио услов за подршку Лети, иначе рођаку свог блиског сарадника - да укине нови порез на некретнине који државној каси доноси око осам милијарди евра. Некадашњи премијер противник је мера штедње које је после њега увео Марио Монти.

Политички аналитилчар угледног дневника Коријере дела Сере, Масимо Франко каже да је договор десног и левог центра, ма колико изгледао чудан и немогућ, у ствари неопходан, јер Италији економске потезе намеће Европска унија.

Нова влада, каже Франко, нема много простора да мења правац којим је кренула влада Марија Монтија.

Економски проблеми биће у врху листе обавеза нове владе, а за то ће као министар финансија бити задужен генерални директор Банке Италије Фабрицио Сакомани.

Трећа највећа привреда еврозоне дуго је у рецесији, јавни дуг је огроман а незапослено је око 12 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару